ЦЕРКВА В ПІДПІЛЛІ

ЦЕРКВА В ПІДПІЛЛІ

7 січня 1989 року о.Михайло Гаврилів спільно з о.Ярославом Лесівим відправив Різдвяну службу в с.Грабівці. Напередодні тамтешня церква витримала міліційну навалу, яку очолював голова Калуського райвиконкому Оліференко, — віряни захистили храм. А 14січня в с.Петранці о.Михайла Гавриліва заарештували. Якийсь час його протримали в сільському клубі, відтак автомобілем відвезли в Рожнятів, у суд, де він отримав 15діб арешту за релігійну діяльність.

Це було не перше й не останнє затримання о.Михайла Гавриліва— діяча підпільної УГКЦ, одного з активістів у справі її відновлення. Уперше о.Михайла арештували 1988 року за відправу богослужіння просто неба, до речі, це також відбулося в Петранці.

Ось як о.Михайло згадував про перебування в Івано-Франківську.

ЦЕРКВА В ПІДПІЛЛІ

«У камері були дерев’яні нари і похила дерев’яна подушка. Ранком, замість 6-ї години, о 7-й, черговий міліціонер гримав у двері й гукав: “Отче, уставайте, парафіяни в церкві!”. Після туалету й дуже скромного сніданку я молився й дещо нудився.

ЦЕРКВА В ПІДПІЛЛІ

ЦЕРКВА В ПІДПІЛЛІ

ЦЕРКВА В ПІДПІЛЛІ

Другого чи третього дня прийшла одна пані із зошитом і ручкою. Я втішився, бо думав, що це для мене, але вона крізь зачинені двері почала мене розпитувати, як почуваюся, чи нема в мене якихось скарг і які маю прохання. Пізніше довідався, що «Радіо Свобода» почало говорити про мій арешт, і це якось уплинуло на ставлення органів до моєї персони. Ця жіночка відрекомендувалася працівником прокуратури, однак себе не назвала.

Я їй відповів, що, як вільна людина, почуваюся добре, і заспівав їй два куплети із «Ще не вмерла Україна» й «О спомагай нас, Діво Маріє». Запитав її, які улюблені пісні вона співає? Вона мовчала. Потім заявив, що маю дві скарги. Пані затривожилася. По-перше, кажу, начальник карцеру Кащей (таке він мав прізвище; був, здається, татарином) тільки старший лейтенант, я ж уважаю, що з огляду на бездоганну поведінку й досконале виконання обов’язків він давно заслуговує бути капітаном. Прошу це офіційно зафіксувати. Пані з прокуратури записала. По-друге, хочу, щоб моя мама принесла мені в термосі чорної кави. Бо коли я довго її не п’ю, то почуваюся зле. Вона й це записала. Відтак, попрощавшись, пішла.

Другого дня, коли я ступив у коридор, щоб зробити приписаний прохід, до мене наблизився усміхнений Кащей із шинеллю під пахвою й ще якимись лахами. Він заніс це все в камеру, поклав на нари, щоб мені було м’якше спати, і сказав: “Знаешь, отец, пока легализируют твою унитскую церковь, ты разов пять будешь сидеть”. Я відповів: “Якщо в цьому карцері й під вашим керівництвом, то я завжди готовий”. Ми сміялися, немовби справжні друзі. Кащей помилився в підрахунках: я відсидів тільки три карцери.

Ще через день прийшла мама й принесла чорної запашної кави, ще теплої; сказала, що термос брали до лабораторії й перевіряли, чи чогось там не підсипано. “Ми не хочемо саме тепер мати мучеників”, — пояснили їй. Із цього стало зрозуміло, що свобода нашої церкви недалеко. Було очевидно, що не ми їх боїмося, але вони бояться нас».

ЦЕРКВА В ПІДПІЛЛІ

Олег ШКІЛЬ

Минулого місяця отець Матейвідсвяткував свій поважний ювілей.

Редакція часопису, спільнотаВасиліянського чину, вірні, рідні та знайомі щиро вітають преподобного отця з днем народження.

Божого благословення, здоров’я,натхнення, многих і плідних літна Христовій ниві, ювіляре!

Джерело