Промислові споживачі сьогодні мають зосередитись на розвитку внутрішньої генерації у своїх регіонах, можливо власному виробництві

Промислові споживачі сьогодні мають зосередитись на розвитку внутрішньої генерації у своїх регіонах, можливо власному виробництві. Саме лише збільшення імпорту в умовах, коли ворог системно знищує об’єкти системи передачі електроенергії, не допоможе їм забезпечити собі надійне енергоживлення без обмежень. Про це в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» розповів голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Зараз питання не у відсутності електроенергії в системі в цілому, а саме в обмеженні живлення енерговузла внаслідок російських атак. Тому імпорт саме в цій ситуації не сильно врятує промислових споживачів, їх врятує якась внутрішня генерація, яка в цьому вузлі, в цьому районі існує. Але, безумовно, в неї треба вкласти кошти, її треба реконструювати. Вона часто і належить самим цим промисловим споживачам», – пояснив керівник «Укренерго».

Він зазначив, що «Укренерго», як системний оператор, бачить запит промисловості на створення нових генеруючих потужностей. І багато різних підприємств розглядають можливість отримання саме власної генерації.

«Ми готові бути модератором і лідирувати цей процес до тих меж, до яких це дозволяє законодавство та наші функції оператора енергосистеми. Тільки ми будемо говорити про ті технології, які покривають весь їх графік споживання, а не якісь окремі частини доби. Тобто, якщо це буде сонячна станція, вона має бути з акумулятором, а якщо це якась газова, наприклад, газотурбіна чи газопоршнева станція – чудово», – підкреслив Володимир Кудрицький.

Також в інтерв’ю він розповів про таке:

🔹Чи зацікавлені інвестори в проектах зі створення розподіленої генерації
🔹Які перспективи збільшення потужності для імпорту електроенергії з Європи
🔹На якому етапі розрахунки з виробниками зеленої електроенергії

Повний текст інтерв'ю тут https://interfax.com.ua/news/interview/979210.html

Джерело