У Стрийській єпархії триває Великопосна екологічна ініціатива

У Стрийській єпархії триває Великопосна екологічна ініціатива

У другий і третій тижні Великого Посту відбулося кілька молитовних і просвітницьких заходів за участю о. Олега Кобеля, референта Бюро екології Стрийської єпархії УГКЦ.

4 квітня о. Олег провів еко-урок у Трускавецькій Першій школі. Темою уроку було бережливе ставлення до первоцвітів в контексті християнської відповідальності за створений Богом світ. В пригоді стала екоказка «Первоцвіти», в якій головний герой Їжачок Гачок цього навчає дітей. Також діти спробували написати свою екоказку, героєм якої став лісник Максим.

У Стрийській єпархії триває Великопосна екологічна ініціатива

Третьокласники, які були учасниками заходу, мали можливість поставити різноманітні запитання до священника, які стосувалися того, як потрібно любити природу і її Творця. В подарунок всі отримали наклейки та еко-закладки до книжок. Традиційно для таких заходів, о. Олег написав побажання дітям, котрі вирішили собі придбати екологічні казки.

Ще одним екозаходом стали кількаденні екологічні реколекції «Екологія душі – екологія довкілля» о. Олега Кобеля на парафії Різдва Богородиці у с. Долішнє, що біля Моршина. Місцевий священник о. Тарас Костик, активно трудиться на парафії, прививаючи своїм парафіянам любов до Бога, ближніх та Богом створеного світу.

5 квітня 2024 року у місцевому храмі було відслужено екологічну Хресну дорогу за участю о. Тараса і о. Олега. Після молитовних роздумів, гість зі Стрия закликав до роздумів над співставленням духовного життя людини з станом довкілля. Наступного дня під час другої науки відбувалася сповідь парафіян.

У Стрийській єпархії триває Великопосна екологічна ініціатива

В часі духовної віднови екореферент закликав присутніх разом застановитися над наступними тезами:

  • екологія душі = екології Землі, адже сміття у душі, наші гріхи, стають сміттям у природі;
  • пустелі по Землі поширюються тому, що збільшується пустка у душах людей;
  • Добра Новина Євангелії полягає у тому, що Бог є нашим Батьком, а ми є Його дітьми – спадкоємцями Царства Божого;
  • покаятися означає перестати бути «таким як Каїн». Перестати бунтувати проти Бога і не дивитися злим оком на брата свого;
  • гріх знищення природи є гріхом вбивства, що кличе про помсту до Неба;
  • молитва на самоті, споглядання природи – лікують душу і тіло;
  • регулярна Сповідь і часте Святе Причастя просвічує і освячує нас, оздоровлює і скріпляє проти гріха;
  • важливіше є «бути» (кимось), аніж «мати» (щось). Християнство це про «бути», а не про «мати». (Слід бути чоловіком, а не мати дружину; слід бути дружиною, а не мати чоловіка);  
  • християнство це про стосунки – про добрі стосунки з Богом і ближніми;
  • Земля, на якій ми живемо і вся природа – це дар Божий, а не наша приватна власність. Вона належить нащадкам так само, як і нам самим.
  • У Стрийській єпархії триває Великопосна екологічна ініціатива

    Окрім наук у храмі 9 квітня екореферент зустрівся з учнями молодших і середніх класів у місцевій школі. В доступній для дітей формі він звернув увагу на ті аспекти християнської віри, які мають відношення до пошанування створіння. Презентуючи власні екоказки, о. Олег зосередився на цінності лісу, який є легенями землі. Діти прослухали казку «Врятований ліс» та обговорили тему екологічних гріхів. Також вони разом з вчителями і о. Тарасом переглянули і обговорили короткометражний фільм «Delivery», в якому піднімається тема відповідальності за сотворений Богом світ.

    На завершення, діти за кілька хвилин склали екоказку за допомогою штучного інтелекту, головною героїнею якої стала їх директорка школи Галина Василівна. Тема казки стосувалася сміття і поводження з вогнем. Отець Тарас і вчителі висловили слова подяки за еко-урок своєму гостю, а також отримали у подарунок закладки та наклейки з еко-порадами.

    Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

    Джерело