Екологічна проповідь на ІV неділю Великого посту за Апостольським читанням

Екологічна проповідь на ІV неділю Великого посту за Апостольським читанням

Євр. 314 зач.; 6, 13-20

«Справді поблагословлю тебе щедро й розмножу тебе вельми»
(Євр 6, 14)

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі браття та сестри! Великопосна мандрівка до зустрічі з воскреслим Христом є для християн чудовою нагодою для ревізії та зміни на краще свого життя – це час для перевірки обраних життєвих пріоритетів і повсякденних рішень та вчинків щодо їх відповідності волі нашого Творця  і Спасителя.

Бог Творець дарує людині цей світ, робить його управителем, бажаючи, щоб вона в гармонії з Творцем й усім створінням щасливо проводила дні цього земного життя. Підтвердженням цього є сьогоднішнє читання Апостола: «Справді поблагословлю тебе щедро й розмножу тебе вельми» (Євр 6, 14).

Усупереч любові та великодушності Господній людина все ж таки дуже часто виявляє Богові свою невдячність. Власним егоїзмом, байдужістю, жадібністю та непоміркованістю вона відкидає Боже благословення і наражає на смертельну небезпеку себе й увесь створений світ.

Руйнування навколишнього середовища спричинене передусім дефіцитом любові до Бога в житті людей. Св. Василій Великий, учитель Церкви, пише: «Хоч би ми і не знали, який Бог добрий, то вистачає лише того, що Він створив нас, щоб Його любити над усе». Любити Творця означає уприсутнювати Його любов у своєму житті та навколишньому світі.

Час Великого посту – це надзвичайно сприятлива пора, упродовж якої кожен християнин покликаний засвоювати педагогіку Божої благодатної й милосердної любові – вчитися любити Бога не абстрактно, але конкретним життям та вчинками щодо ближніх та всього створеного світу.

Ідеться про значно більше, ніж про викинутий в урну папірець чи акції прибирання навколишнього середовища. Необхідно не лише вряди-годи проявляти милосердя до природи, але регулярно робити цілісний іспит сумління і намагатися 24/7 дбати про створений Богом світ та відповідально управляти природними, дарами отриманими від Творця завдяки відповідальному споживанню, використанню енергоефективних побутових приладів, заощадженню електричної й теплової енергії, сортуванню побутових відходів та ін.

Боже благословення (пор. Євр 6, 14) – це одночасно великий дар і відповідальність. У контексті Святої Чотиридесятниці кожен покликаний поставити собі питання: чи приймаю я це щедре Боже благословення і чи є його посередником в екосоціальному довкіллі, мудро та бережно управляючи отриманими природними дарами, а також просити свого Творця і Спасителя про ласку покаяння та цілісного навернення, щоб бути автентичним свідком Божої благодатної любові щодо всього Божого створіння – природи.

Підготував о. Михайло Деревенчук, референт Бюро УГКЦ з питань екології Бучацької єпархії.

 

Проповідь підготовлена в рамках Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2024 р.

Джерело