Український інститут національної памʼяті звернувся до Експертної комісії УІНП з проханням додатково проаналізувати…

Український інститут національної памʼяті звернувся до Експертної комісії УІНП з проханням додатково проаналізувати...

Український інститут національної памʼяті звернувся до Експертної комісії УІНП з проханням додатково проаналізувати та уточнити фаховий висновок щодо належності об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики.

11 квітня Голова УІНП Антон Дробович провів робочу зустріч із головою Експертної комісії доктором історичних наук, професором Віктором Брехуненком.

Голова подякував експертам за роботу на громадських засадах в рамках комісії. Разом із тим звернув увагу на оприлюднені критичні зауваження до деяких висновків комісії, зокрема, на зауваження Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві.

Принагідно звертаємо увагу на кілька моментів:

🔹Експертна комісія є незалежним органом. УІНП забезпечує діяльність комісії, проте саме члени комісії як обрані фахівці ухвалюють висновки.

🔹Експертна комісія надає фахові висновки про приналежність чи неприналежність назв, обʼєктів тощо до символіки російської імперської політики. Вона не уповноважена визначати, якими будуть нові назви чи в який спосіб буде видозмінено або переміщено з публічного простору обʼєкти.

🔹Визнання чи невизнання географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків, присвячених Булгакову, символікою російської імперської політики не є «забороною Булгакова». Закликаємо розділяти питання уславлення в публічному просторі та доступу до результатів досліджень і творчої діяльності.

🔹Висновок Експертної комісії щодо Михайла Булгакова не є настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві. Тим паче, що після повномасштабного вторгнення музей спрямував зусилля на свою якісну трансформацію.

🔹Процес пропрацювання колоніального спадку не зводиться лише до усунення символіки російської імперської політики з публічного простору.

🔹Деколоніальне визволення не може відбутися без якісного осмислення українським суспільством свого минулого. Роль музеїв у цьому процесі одна з ключових.

Текст коментаря повністю читайте на сайті.

Джерело