Фейк: У Харкові з житлових будинків роблять «фортеці» – «готують до оборони»

  • Автор допису:

Цитата генерал-майора запасу Збройних сил України Сергія Кривоноса була вирвана з контексту, а в інтерв’ю лише обговорювалися можливі ризики наступу на місто і те, як воно має до цього готуватися. Втім, Кривонос зазначив, що таке велике місто здатне вистояти не менше 3 років, і до такої оборони може й не дійти, якщо Україна продовжуватиме свої атаки по тилу в РФ. Наразі на Харківщині зведено кілька ліній фортифікаційних споруд, і укріплення триває.

Росія розгорнула справжню інформаційну кампанію довкола Харкова. Російські ЗМІ продовжують розганяти інформаційну істерію навколо ситуації у Харкові і поширюють різні панічні наративи. Так, одна із недавніх заяв — що «Харків готують до оборони: створюють із житлових будинків «фортеці». Така «новина» супроводжується вже «звичними» заявами про нібито масову евакуацію з міста, підготовку жителів до життя за умов наближення активних боїв, вивезення підприємств із міста тощо.

Скриншот – mk.ru

Цей фейк ґрунтується на інтерв’ю генерал-майора запасу Збройних сил України Сергія Кривоноса телеканалу Перший Західний, з якого агітпроп висмикнув цитату для створення дезінформації. Так, ведучі запитали у генерала-майора, чи зможуть росіяни захопити Харків, заходячи з Сумщини. На це Сергій Кривонос відповів, що це місто — не Авдіївка і не Бахмут, воно значно більших розмірів — у десятки разів більше, а по периметру Харків — майже 80 кілометрів, і щоб оточити чи заблокувати таке місто, росіяни повинні мати необхідну силу і засоби». 

«Ми зі свого боку маємо зрозуміти, що в тому ж самому Харкові величезна кількість будинків різного призначення, і завдання готувати місто для оборони — це, напевно, одне з найголовніших завдань, щоб не було таких провалів у неготовності оборони, як це було у Бахмуті. Місто не було готове до оборони у військово-інженерному розумінні. Чим краще ми підготуємо, а кількість будинків у Харкові становить понад 22 тисячі будинків, і кожен будинок якщо буде фортецею, то ви зрозумієте, скільки його треба буде брати», – заявив Кривонос і додав, що за правильної оборони Харків може стояти не один, і не два, а три роки. При цьому генерал-майор сказав, що українська армія не повинна йти у глибоку оборону, а має продовжувати роботу щодо руйнування критичної інфраструктури в тилу РФ. 

Саме ці слова Кривоноса російські пропагандисти представили як доконаний  факт того, що в Харкові нібито вже стали перетворювати житлові будинки на «фортеці». Під час інтерв’ю Сергій Кривонос також сказав, що саме до такої оборони може й не дійти, якщо буде підірвано економічну спроможність Росії українськими атаками. 

https://www.youtube.com/embed/LPDHDPLLul0

Варто зазначити, що на Харківщині зведено декілька ліній фортифікаційних споруд. Раніше начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявляв, що ведеться вже третій етап будівництва фортифікаційних споруд в області.

«Це вже фактично третій етап будівництва, третя лінія. Вона вже є, вона оснащуватиметься, і плюс ще добудовуватимемо кругову оборону міст та селищ», – сказав Олег Синєгубов. Для зведення цих споруд залучено близько 30 цивільних підприємств, понад 500 працівників та понад 200 одиниць техніки. 

9 квітня оборонні споруди і укріплення біля кордону з Росією на Харківщині оглядав президент Володимир Зеленський. Так, президент заявив, що Харківська область — дуже важливий напрямок, і Україна має бути готовою, а росіяни «повинні бачити, що ми готові оборонятися». Також українці мають розуміти, що Україна підготувалася до можливого наступу ворога, додав Зеленський.

StopFake вже спростовував деякі фейки щодо Харкова, наприклад, що там нібито «боржників за комунальні послуги евакуюватимуть в останню чергу».

Джерело