Фейк: Дружину українського військового змушують оплатити спорядження, в якому він загинув

  • Автор допису:

Це повідомлення — фейк, про що свідчать численні помилки у відповідному «документі».

У проросійських джерелах поширюється відео, зняте нібито вдовою українського військового. На ньому жінка бідкається, що після загибелі чоловіка місцевий ТЦК надіслав їй квитанцію з вимогою оплатити форму та спорядження, які нібито були на військовому. Сума до сплати складає понад 227 000 гривень. 

Скриншот — Дзен

Однак це відео є підробкою пропагандистів. Про це свідчить і характерна вимова жінки, для якої українська мова очевидно не є рідною (так, слово «загинув» вона вимовляє як «заґинув»), і непереконливий вигляд самого «документу», який показують в кадрі. На так званій квитанції немає ні «шапки», ні дати, ні печатки, ні власне пояснення, що це за документ — по суті, це просто перелік різних категорій військової амуніції з цінами. Навіть у такому невеликому тексті пропагандисти спромоглися допустити кілька помилок: слово «Україна» у документі чомусь написано російською, а «Великобританія» — не тільки російською, а й через дефіс. 

Більш того, документ нібито виданий Канівським об’єднаним районним військовим комісаріатом — установою, якої не існує з листопада 2020 року. Україна відмовилася від системи військових комісаріатів у ході реформи, метою якої було позбавлення радянської спадщини та підвищення ефективності роботи з військовозобов’язаними. Сьогодні на місці колишнього Канівського військового комісаріату діє Другий відділ Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Його очолює майор Роман Богдан, аж ніяк не «Н.М. Орел», як вказано в так званій квитанції. Насамкінець, незрозуміло, на яких підставах ТЦК надсилав би подібну квитанцію, адже в їх функції не входить забезпечення військовослужбовців майном. 

Цей фейк — частина дезінформаційної кампанії, яку Росія проводить проти мобілізаційних заходів в Україні. Спростування повідомлення на цю ж тему читайте у матеріалі «Фейк: В Україні чоловік з інвалідністю загинув через кілька днів після «насильницької мобілізації».

Джерело