Ідеологія війни, антинаукова «дичина» та світовий уряд. Чого навчає студентів радник Шойгу?

  • Автор допису:

В одному з найпрестижніших російських вищих навчальних закладів – Московському фізико-технічному інституті (МФТІ) – спалахнув скандал. Студенти й викладачі обурені тим, що як автора нового курсу про «процеси в міжнародній спільноті» до них на початку квітня запросили відомого конспіролога та ідеолога війни проти України Андрія Ільницького, радника міністра оборони РФ Росії Сергія Шойгу. Докладніше у ситуації розбиралася редакція  Радіо Свобода.

У фізтеху, де займаються точними науками, на кафедру вперше зійшов лектор, який проголошує, що сучасний Захід «влаштований за заповітом  Джорджа Орвелла», а всім на світі керує «світовий уряд».

Дмитро Ліванов

Ректор МФТІ  Дмитро Ліванов, представляючи на першому занятті Ільницького, сказав, що його покликали для «формування цілісної картини світогляду». У студентів інша думка: вислухавши його першу презентацію у стінах фізтеху, вони назвали його мракобісом, і тепер обговорюють, як зробити перше заняття останнім.

Хто такий Ільницький?

Уродженець Львова (Україна) та випускник МФТІ Ільницький на початку 2000-х працював у «Відкритій Росії» Михайла Ходорковського, де був заступником керівника дирекції зовнішніх зв’язків. Потім із опозиціонера він став державником. 

Із 2006 року Ільницький почав робити кар’єру в «Єдиній Росії» і дослужився в ній до члена генради партії.

2015 року, через рік після анексії Криму та початку війни на сході України, він став радником міністра оборони Сергія Шойгу. А за рік до повномасштабного вторгнення в Україну винайшов термін  «ментальна війна». Її, на думку Ільницького, проти Росії веде, певна річ, Захід із єдиною метою «знищення самосвідомості, зміни ментальної – цивілізаційної основи суспільства противника». «Якщо живу силу та інфраструктуру можна відновити, то хід еволюції свідомості повернути назад неможливо, тим більше що наслідки цієї «ментальної» війни проявляються не відразу, а лише як мінімум через покоління, коли зробити щось буде просто неможливо», – стверджує Ільницький.

Він є прихильником теорії всесвітньої змови й ковід-дисидентом. Ільницький називав хворобу  «платформою для десуверенізації Росії та Китаю», а голову Всесвітньої організації охорони здоров’я  Тедроса Гебрейєсуса  – «головним оператором  від  deep state  у проєкті ковідної пандемії». Джерела видання  «Медуза» називали Ільницького серед тих, хто  запропонував букву Z  як символ повномасштабного вторгнення в Україну.

 У лютому 2024 року, до другої річниці повномасштабної війни,  Ільницький виступив  у  «Парламентській газеті»  з «авторською концепцією забезпечення ментальної безпеки». «Забезпечувати» її він пропонує силою зброї: потрібно, пише радник Шойгу, «зламати волю Заходу до збройної боротьби з Росією <…>, зламати його вікову волю до захоплення та руйнування російської цивілізації <…>, спертися на Бога і стати фортецею миру».

Саме для того, щоб розповісти про цю «останню битву», Ільницький 3 квітня і прийшов до програмістів, математиків та фізиків. В інституті оголосили, що це був запуск нового семінару  «Актуальні стратегії», розробленого Ільницьким спеціально для МФТІ. В анонсі для студентів повідомилося, що мета курсу – познайомити здобувачів освіти «із пропонованою точкою зору на різні процеси, що відбуваються у міжнародній спільноті, де дедалі активнішу роль починає відігравати наша країна та її національні інтереси».

У результаті вийшов конфуз, бо студенти сприйняли семінар виключно як привід для жартів та мемів.

«Ментальний суверенітет» на сміх фізикам

Із презентації Ільницького  (Радіо Свобода  ознайомилося з її слайдами, які опубліковані у студентських чатах – ред.)  присутні дізналися про особливу підступність Заходу. Зрозуміло, повідомив Ільницький, Захід – «цивілізаційний ворог і має намір усунути проблему Росії до 2030 року». Але цього замало: за словами радника Шойгу, Європа і Америка не обмежуються тільки планами захопити російську територію, знищити населення і критичну інфраструктуру країни.

Виявляється, Захід ставить більш масштабне завдання – «змінити свідомість і поведінку, змусити відмовитися від культури та свободи». Показані Ільницьким слайди стверджували: для ворога «підпорядкування ментальної сфери» у сто разів важливіше за захоплення території, тому мета Європи і Америки – змінити те, «у що вірять, про що мріють, чого прагнуть» громадяни Росії. У переліку лихих західних підступів не обійшлося і без «персоналізованої біологічної зброї», яка, як з’ясував радник Міноборони, може вбивати лише певних людей.

Вхід до МФТІ. Росія, 2013 рік

Молодь, яка прийшла до Фізтеху за точними науками, дізналася, що по той бік кордонів Росії виношують плани створити в країні «хаос, підрив суверенітету», а також поставити під удар «історію, традиції, цінності, переконання, ідеологію». І в особливій зоні ризику, пояснював Ільницький, чотири головні вразливі групи – молодь (надто недосвідчена), пенсіонери (на думку лектора, найбільш беззахисні перед маніпулюванням), бюджетники (бо повністю залежать від держави), а також військовослужбовці та силовики (ворогові важливо перетягнути їх на свій бік).

Судячи з розмов  Радіо Свобода  зі студентами та з їхніх чатів, особливу потіху слухачів викликала заява Ільницького про те, що Захід підриває російську науку і заразом руйнує свою власну. У Європі та Америці, переконував лектор, процвітають «деградація, спотворення і дифамація наукових знань, дискредитація, ослаблення та кадрове виснаження національних наукових шкіл і напрямів».

Рецепт, який запропонував Ільницький фізикам і математикам: необхідно створювати й захищати «ментальний суверенітет». І запропонував їм «провести налаштування ваших світлих мізків на інший лад», щоб зрозуміти: «Настав час, коли фізикам слід стати філософами». На це один із опозиційно налаштованих студентів відгукнувся у соцмережах Фізтеху так: «Сподіваюся, з нас якщо хтось і виросте, то тільки Сахарови».

«Фізики жартують»

Університетська спільнота не виявила жодного інтересу до нового семінару, благо, його не включили до курсів, обов’язкових для відвідування, розповіли  Радіо Свобода  троє студентів Фізтеху на умовах анонімності.

«Ті, хто побачив анонс, говорили: «Боже, який жах, що за треш? Навіщо така антинаукова дичина в МФТІ взагалі?» – сказав один із них. Це навіть не спроба наукоподібності, а «просто нескінченний, невпинний потік слів», – відреагував інший студент вузу в соцмережах.

«Це все повний абсурд, особливо у нас. У Фізтеху немає конспірологів та поціновувачів змов. Тому туди й прийшли лише кілька десятків людей. Як я зрозумів, ті, хто прийшли, вирішили просто подивитися – чи таке насправді існує? Тому що раніше про таку конспірологію доводилося лише читати», – сказав інший наш співрозмовник. «Ставлення – негативне, різко насмішкувате», – зауважив третій.

Школярі та студенти на екскурсії на військову базу у Ставрополі, прикрашену портретами Володимира Путіна і Сергія Шойгу. Росія, 2016 рік

Радіо Свобода  вивчило соцмережі студентів вузу і дійшло висновку: семінар радника Шойгу став невичерпним джерелом жартів. Наприклад, Ільницький у своєму виступі відразу ж зізнався: «Честь їм  (адміністрації – ред.)  та хвала, до речі, що вони йдуть на такі ризики [тобто проводять зустрічі зі студентами]».

«І справді, розмовляти зі студентами фізтеху про «цивілізацію руського міра» після публікації результатів ДВК 338 – дуже ризиковано. Можуть закидати тарганами та пацюками із гуртожитків», – коментує його слова студент, відсилаючи до результатів голосування на нещодавніх президентських виборах.

У МФТІ Володимир Путін отримав 41%, а Владислав Даванков від партії «Нові люди», який розглядався багатьма як протестний кандидат «за відсутності кращого», – 35%.

Один зі студентів на презентації Ільницького зауважив: на слайді було написано, що «ворогом №1 демократії у США є автократія». Його товариші по навчанню прокоментували це так: «Здається, пішли фейки про державний устрій в Росії».

«У МФТІ завжди існував предмет для ідіотів. У мій час це була історія КПРС», – зазначив один із учених, який застав ще радянські часи.

Де знайти гнилі помідори?

Коли Ільницький завершив свій виступ, один із присутніх запитав його: «Ви дійсно вважаєте, що вас всерйоз сприйматимуть? Ви накидали джерел та фактів абсолютно різного рівня». І тепер студенти обговорюють у соцмережах, що могло змусити ректора Ліванова, не поміченого раніше в такому мракобіссі, влаштувати «семінар з конспірології».

«Скільки автоматних дул було спрямовано на адміністрацію МФТІ, які погрози їй потрібно було виставити, щоб вона запросила таку людину в інститут і дозволила їй спілкуватися зі студентами?» – запитав один із коментаторів.

При цьому МФТІ має репутацію вишу з опозиційною та антивоєнною спільнотою. Понад 2,5 тисячі його студентів і випускників у березні 2022 року, через тиждень після початку повномасштабного вторгнення, підписали листа із засудженням війни. І не просто підписали – закликали засудити вторгнення в Україну й інші російські виші. Зрозуміло, саме керівництво інституту звернення не підтримало. Але цікаво, що ректор Ліванов тоді ж, у березні 2022 року, підписав листа ректорів  на підтримку агресії, хоча згодом його прізвище зі  списку  зникло. У МФТІ це трактують як бажання керівництва не залишати пляму на репутації Фізтеху і спробувати «проскочити поміж струменями».

«Щось мені підказує, що Ліванов не готовий розписувати себе з голови до ніг буквою Z, у нього більш людська позиція, він намагається лавірувати. Він, звісно, ​​«ні війні» ніколи нікому не скаже, але вивішуванню букви Z на фасаді опиратиметься до останнього», – сказав один із наших співрозмовників з інституту.

Зараз студенти активно обговорюють, чи можна щось зробити, щоби такі «уроки мракобісся» більше не проводилися. Діапазон пропозицій найрізноманітніший. Одні саркастично запитують у соцмережах: «Гнилі помідори ще в РФ можна дістати?» Інші члени спільноти думають про те, щоб написати петицію чи відкритий лист із вимогою надалі не пускати Ільницького на поріг МФТІ.

«Студентам можна лише поспівчувати, а керівництву інституту необхідно вжити заходів», – написав один із обурених у соцмережах. «Надалі не хотілося б бачити людину, яка у серйозній обстановці намагається говорити про «інформаційну війну» з оформленням слайдів із цитатами орвелівського міністерства правди («Свобода – це рабство», «Війна – це мир»)», – висловлює свою позицію інший.

Головна будівля МФТІ. Росія, архівне фото

Опитані Радіо Свобода студенти розповіли, що рішення про створення петиції вони ще не ухвалили. У них є надія на те, що ректорат, побачивши напругу невдоволення, сам відмовиться від нового курсу. «Якщо почнуть наганяти явку, вимагатимуть обов’язково приходити, можна буде кудись і поскаржитися. Але поки що немає відчуття обов’язковості», – сказав один із наших співрозмовників.

«Ми поки що думаємо, чи потрібно чинити опір, чи треба просто ігнорувати, і все розсмокчеться саме собою. Якщо на першу лекцію прийшло 20 осіб, то на другу прийде п’ять, а на третю вже ніхто не з’явиться», – сказав інший студент.

«Біда в тому, що для репутації вишу все це негативна річ», – журиться один із наших співрозмовників.

Знижується планка допустимого

Сьогодні біда вищої освіти навіть не так у появі на вузівських кафедрах одіозних особистостей, а в тому, що знижується сама планка допустимого, сказав  Радіо Свобода  головний редактор студентського видання «Гроза»  Леонід Спірін. На його думку, раніше такі люди, як уже колишній ректор Рязанського університету  Ігор Мурог (у минулому військовий, він водив студентів  на «екскурсію» до пункту вербування Міноборони, при ньому звільнялися викладачі, а петиція з  вимогою його відставки  зібрала 1400 підписів – ред.) чи Андрій Ільницький просто не могли отримати посади або доступу до викладання. А зараз можуть.

«Система загалом деградує. Звільняють нормальних викладачів, бо вони, наприклад, проти війни з Україною. А на їхнє місце треба ж когось брати? Ну, ось, чоловік якийсь, лекції начебто читає, книжки пише – ну ось його можна взяти. А більше нема кого, відтік мізків із країни досить серйозний, про це навіть профільний міністр говорить», – пояснює Спірін.

У столицях вибір викладачів ще залишився, а в регіонах все навпаки, стверджує він: «Кадрів немає: або ідіотів брати замість нелояльних, або нікого».

Водночас студентам навряд чи можна нашкодити такими уроками конспірології – вони мають вільний доступ до інформації та вміння з нею працювати. На думку Спіріна, тут ставиться інша мета, і саме так працює російська державна пропаганда: вона прагне не так переконати, як посіяти хаос у головах. Вона пропонує людям одразу багато пояснень і версій, щоб заплутати та навіяти ідею, що «все не так однозначно, правди ми не дізнаємося».

Крім того, подібні семінари виробляють звичку до формалізації дій: викладач на заняттях не розповідає нічого корисного, навпаки – каже досить шкідливі речі. «Але викладач має владу. Тому ви повинні формально ходити, формально складати іспити. Далі цей елемент формальності реалізується в інших сферах: а тепер просто сходіть формально на вибори і прозвітуйте про це. Це той самий механізм. Сказали – і ти робиш: сказали йти на таку пару – і ти йдеш, сказали йти на вибори – і ти приходиш», – каже Спірін.

У студентському середовищі тих, хто незадоволений станом речей в Росії, більше, ніж загалом у російському суспільстві, і особливо це стосується столичних ВНЗ, каже редактор «Грози». Такі студенти можуть спробувати домогтися відставки якогось викладача, написати листа, зібрати підписи та віднести їх до деканату. Але якщо брати, наприклад, регіональні вузи, то, як каже Спірін, там близько двох третин студентів займуть позицію згоди: «Ну гаразд, ходитимемо на ці пари, що ж робити».

Запрошення радника Шойгу у Фізтех на прохання  Радіо Свобода  прокоментував  Тимур Тухватуллін, юрист правозахисного проєкту для студентів «Молния»:

– ВНЗ має право запрошувати публіцистів та інших діячів із лекціями, не пов’язаними з освітою. Але тільки якщо зміст виступу не порушує закон. Освітня діяльність не може використовуватися для політичної агітації, розпалювання соціальної, расової, національної чи релігійної ворожнечі та поширення інших «крайніх» переконань. Очевидно, ознаки порушення цього правила були присутні під час лекції Ільницького.

При цьому важливо пам’ятати, що заходи, які не належать до освоєння освітньої програми, є не обов’язковими для відвідування – ніхто не має права примушувати студентів до участі у них, тим більше під загрозою застосування санкцій.

У студентів та викладачів достатньо мало інструментів, щоб повністю скасувати такі лекції у виші. Є сенс організовувати збір підписів усередині університету та звертатися до ЗМІ для привернення уваги до проблеми — чим більший буде резонанс, тим ймовірніше, що такі заходи будуть скасовані. Але про успішні кейси протистояння провоєнній пропаганді в університеті нам не відомо, – сказав представник правозахисного проєкту.

Джерело: Денис Нестеров, Крым. Реалии

Джерело