Як усиновити дитину під час війни: процедура і необхідні документи

Унаслідок повномасштабної війни в Україні значно збільшилася кількість кандидатів, які хочуть усиновити дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. У зв’язку з цим на Урядовому порталі підготували роз’яснення, куди звертатися і які документи для цього необхідні.

Усиновлювачем може бути громадянин України віком від 21 року, який проживає на підконтрольній Україні території і старший від усиновленої дитини не менше ніж на 15 років.

Щоб стати кандидатом на усиновлення, потрібно подати відповідну заяву до служби у справах дітей або через портал diia.gov.ua, а також пройти курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, який організовують центри соціальних служб.

Необхідні документи:

  • копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  • копія картки платника податків або інформація про відмову від такої картки (якщо є);
  • копія документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (ID-картка або закордонний паспорт, якщо є);
  • копія свідоцтва про шлюб або витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб;
  • висновок про стан здоров’я;
  • документ про наявність чи відсутність судимості;
  • копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • засвідчена нотаріусом письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення одним із подружжя).

Після перевірки документів, обстеження житлово-побутових умов заявника та успішно завершеного навчання Служба у справах дітей готує висновок про можливість бути усиновлювачем і ставить на облік кандидатом.

Після отримання направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною кандидат подає заяву про бажання усиновити її до Служби у справах дітей. Служба надає висновок про доцільність усиновлення, який є підставою для звернення до суду.

Детальніше про усиновлення – на Урядовому порталі за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/news/yak-usynovyty-dytynu-pid-chas-viinyhttps://www.kmu.gov.ua/news/yak-usynovyty-dytynu-pid-chas-viiny

Джерело