Папа: кожна експлуатована дитина – голос, який підноситься до Бога

Папа: кожна експлуатована дитина – голос, який підноситься до Бога

У міжнародний день боротьби проти рабства неповнолітніх Папа Франциск нагадує про долі дітей, які живуть в умовах, схожих до рабства.

«#МолімосяРазом за мільйони дітей, які живуть в умовах, схожих до рабства. Кожна покинута, марґіналізована, позбавлена лікування та можливості навчатися дитина – це голос, який підноситься до Бога!»

Повідомлення такого змісту з’явилося у вівторок, 16 квітня 2024 р., на аккаунті Святішого Отця в соціальній мережі «X», коли відзначається Міжнародний день боротьби проти рабства неповнолітніх. Саме 16 квітня 29 років тому був убитий 12-річний Ікбаль Масіх, пакистанський хлопчик, який хотів донести світові проблему трудової експлуатації дітей, розповідаючи про особистий гіркий досвід. У пам’ять про нього Християнський Культурний Рух започаткував відзначення міжнародного дня, покликаного привернути увагу до цієї проблеми.

Також і сьогодні є багато дітей, які замість того, щоб гратися та ходити до школи, щодня ходять на роботу, часто виконуючи небезпечну працю в умовах екстремального ризику та навіть насильства. За даними ЮНІСЕФ, у 2023 році в усьому світі 160 мільйонів дітей (5-17 років) зазнавали трудової експлуатації; з них 79 мільйонів – майже половина – були змушені виконувати важку та небезпечну працю. У статті 32 Конвенції ООН про права дитини зазначено, що «держави-учасниці визнають право дитини на захист від економічної експлуатації та на те, щоб її не примушували займатися будь-якою роботою, яка є небезпечною для її здоров’я чи може становити загрозу її освіті чи бути шкідливою для її здоров’я та фізичного, розумового, духовного, морального чи соціального розвитку».

Папа Франциск часто викриває лихо експлуатації неповнолітніх, вказуючи на те, що для його викорінення потрібно долати «структурні причини глобальної бідності», що є «головним фактором, який наражає дітей на трудову експлуатацію». З цього випливає заохочення знаходити відповідні та ефективні способи для того, щоби захистити гідність і права дітей, насамперед, через поширення систем соціального захисту та доступ до освіти. Бо, як підкреслює Папа, «забезпечуючи теперішність і майбутнє найменшим, ми запевняємо також і теперішність і майбутнє всьому людському родові».

Джерело: vaticannews.va

Джерело