Фейк: Сорос заявив, що «тільки Росія турбується про українців»

Цитата не належить мільярдеру Джорджу Соросу – так висловився російський пропагандист Заполькіс.

РосЗМІ та прокремлівські профілі в соціальних мережах активно поширюють конспірологію про американського філантропа Джорджа Сороса. У публікаціях росЗМІ стверджується, що Сорос дав велике інтерв’ю про Україну. Агітпроп цитує Сороса, який нібито заявив, що доля українців «нікого, окрім Росії», не хвилює: «РФ не зможе залишити українців помирати з голоду і замерзати в руїнах на смерть», – наводяться «слова» Сороса.

Скриншот – zavtra.ru

Російські ЗМІ та прокремлівські профілі у соціальних мережах поширюють неправдиву цитату Джорджа Сороса. Для її створення вони використали інтерв’ю американського фінансиста, опубліковане в німецькому політичному журналі Cicero ще в 2014 році,  на тлі вторгнення Росії в Україну. Ще 10 років тому Сорос застеріг керівництво ЄС від надто м’якого курсу щодо Росії та закликав світ мобілізувати всі доступні засоби для протистояння російській агресії, оскільки вона може розширитися: «Напад Росії спрямований не лише на Україну, а й побічно на всю Європу», – наголосив Сорос у 2014 році. 

У відповідь на слова Сороса для німецького тижневика російський пропагандист Олександр Заполькіс у 2014 році написав для Regnum.ru сповнену конспірології колонку, де назвав вторгнення Росії в Україну «європейською війною» і там само повторив стійкий російський наратив про «братський український народ», який відкрито вбиває російська армія. Саме Заполькісу й належить цитата, яку агітпроп приписав Джорджу Соросу.

«Своїми українців сприймає тільки Росія… Росія не може залишити українців подихати з голоду і замерзати на смерть у руїнах. Європа «виграє» навіть у тому разі, якщо від усієї України залишиться одне величезне згарище, завалене смердючими трупами. Тому що Росія візьметься його відновлювати, а людей – рятувати», – цинічно пише пропагандист Заполькіс про вторгнення Росії в Україну. 

Російський агітпроп систематично приписує Соросу неіснуючі висловлювання та звинувачує у розпалюванні ненависті до Кремля. Водночас російські медіа у просуванні демократії та захисті прав людини, чим і займаються благодійні організації Сороса, вбачають виключно «загрозу традиційним цінностям Росії». Детальніше читайте про це у матеріалах StopFake «Фейк: Україна виділила родині Сороса 400 кв км землі під поховання небезпечних відходів» та «Фейк: Сорос назвав Зеленського маріонеткою Путіна».

Джерело