Франція: католики свідчать про віру серед мусульман

Франція: католики свідчать про віру серед мусульман

Іслам запроваджує нові стандарти практикування віри у французьких передмістях. Парадоксально, але це впливає і на католиків, які там живуть, причому в позитивному сенсі: вони відкрито говорять про свою віру і готуються захищати її, коли стикаються з сусідами-мусульманами. Католики в передмісті, це не корінні французи, а мігранти. Однак у цих районах, де переважають мусульмани, вони утворюють динамічні і, як правило, молоді спільноти, що свідчать про Христа.

Католицький тижневик «Famille Chrétienne» описав це явище на прикладі приміського містечка Траппе. Звідти походять деякі ісламські терористи. Десять років тому аж 60 молодих людей хотіли вступити до лав Ісламської держави в Сирії. У 32-тисячному місті мусульмани становлять 70 відсотків населення. Але є й католики, які збираються при костелі Сен-Жорж, що стоїть тут з 1003 року. У неділю храм переповнений, середній вік прихожан – близько 30 років. Дванадцять катехуменів, підлітків і дорослих, були охрещені на Великдень. «Наша молодь не має комплексів. Вони не соромляться сказати своїм друзям, що вони католики. Вони носять розарії, світшоти своїх церковних спільнот або футболки з написом «Я люблю Ісуса!», – каже с. Жермен, монахиня родом з Малі, яка веде молодіжне душпастирство. Спочатку вона боялася працювати в такому середовищі, бо, за її словами, вже багато постраждала від ісламістів у себе на батьківщині. Однак вона довірилася Господу Богу, сказавши: «Послужися мною, щоб я могла без страху дивитися на тих, хто мене лякає». Як пояснює настоятель парафії, сильна віра молодих людей не береться нізвідки. «Це завдяки їхнім батькам», – додає о. Етьєн Гільє.

Серед тамтешніх католиків є колишні християни, які прийняли релігію більшості. Найчастіше це відбувається під впливом чоловіка чи дружини-мусульманки. А послідовники ісламу зазвичай більш обізнані в релігійних питаннях, тож християнам потрібно займатись релігійною самоосвітою. Нещодавно місцевий вікарій відвідав курс вихідного дня: «Як бути християнином у мусульманському середовищі». «Там було 70 молодих людей з нашої дієцезії, в тому числі близько 20 з Траппе. У них є колеги-мусульмани. Вони відчувають себе безсилими відповісти на деякі богословські питання. А бути католиком означає вміти пояснити свою віру», – розповідає священник. Він підкреслює, що його парафіяни не упереджено ставляться до ісламу, але вони хочуть, щоб їхні друзі-мусульмани могли пізнати Христа.

Джерело: Римсько-Католицька Церква в Україні

Джерело