«Щиро вітаю вас! Люблю і молюся за вас!»: Митрополит Василій до учасників молодіжного руху «Українська молодь – Христові» УГКЦ у Зарваниці

Щиро вітаю вас! Люблю вас і молюся за вас! Молодь – це теперішнє, а не тільки майбутнє. Ми повинні піднести молодь. Як будем мати добру молодь, буде сильна Україна і сильна Церква. Працюйте! У Вас такі прекрасні дівчата і хлопці! Які прекрасні духівники, які переживають за вас, а я разом з ними!

«Щиро вітаю вас! Люблю і молюся за вас!»: Митрополит Василій до учасників молодіжного руху «Українська молодь – Христові» УГКЦ у ЗарваниціУ цьому запевнив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій у вітальному слові під час зустрічі з лідерами та духівниками УМХ, яка відбулася 13 квітня 2024 року у реколекційному будинку Марійського духовного центру «Зарваниця».

Формаційна школа відбулася 12-14 квітня 2024 року. У заході взяло участь понад 50 учасників: духовенство та миряни з різних єпархій УГКЦ в Україні та з-за кордону.

Учасники школи навчались командотворенню, плануванню, написанню проектів, пізнавали що таке християнська формація, принципи лідерства, а також працювали над стратегією та мріяли про УМХ у майбутньому.

На відкритті школи з вітальним словом до учасників звернувся заступник Голови Патріаршої комісії у справах молоді о. Роман Демуш. Священник запевнив лідерів та духівників УМХ у підтримці і відкритості до співпраці від Комісії у справах молоді.

«Щиро вітаю вас! Люблю і молюся за вас!»: Митрополит Василій до учасників молодіжного руху «Українська молодь – Христові» УГКЦ у ЗарваниціОтець Олег Харишин, священник Тернопілько-Зборівської архиєпархії та духівник УМХ при координаційній раді розкрив ключові принципи християнської формації у молодіжній спільноті.

Священник пригадав слова Sorenа Kierkegaardа –  філософа і теолога з Данії, який писав: “Добре відомо, що Христос, стосовно своїх учнів, вживав вислів “послідовник”. Й закликав молодь бути послідовниками, а не фанатами чи поклонниками. Бо саме послідовник намагається стати, подібним до свого вчителя.

На його переконання, дуже важливо вміти перебудувати своє життя, свої життєві цілі, зважаючи на Господа та все те, що Він нам пропонує. Адже по факту наше життя не може відбутися без Бога, інакше – це не життя.

«Без Бога не можу, по іншому не можу, вже пробував сам собі зарадити, не допомагає. Все моє мудруванням стає абсолютним безглуздям», – зауважив він.

«Моя позиція: християнська формація в сучасному світ повинна базуватися, або бути реалізована у якісно виражених таких чинниках: місце, спільнота, пастир. Вони є інструментами, якими Бог, Церква послуговується для відповіді на духовні – запити молоді. По суті ці середники працюють комплексно, відсутність одного елементу робить частково або цілковито безплідним всі решта», – зазначив священник.

І додав: «ФОРМАЦІЯ – шлях до зрілості або життя у вірі. Людська зрілість того, кого ми називаємо зрілою людиною, розглядається як «зрілість у Христі». Повнота людини співмірна з людськістю воскреслого Христа, первородного від кожного створіння, і повторенням того, що вийшло із творчого Божого слова».

«Щиро вітаю вас! Люблю і молюся за вас!»: Митрополит Василій до учасників молодіжного руху «Українська молодь – Христові» УГКЦ у ЗарваниціНа другий день роботи школи до учасників з вітальним словом звернувся владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, один з авторів статуту молодіжного руху УМХ.

Архиєрей звернув увагу учасників на те, що йти за Христом – це найперше великий привілей.  «Цими вихідними, 12-14 квітня, у Зарваниці зібрані духівники, координатори, голови осередків молодіжного руху нашої Церкви «Українська молодь — Христові». Для того, щоб провадити когось до Христа, треба найперше самому бути вірним Богові. Щоб вказати комусь на якусь дорогу, треба її знати. Цього вам бажаю на ці дні, щоб з такими відчуттями ви повернулися до своїх осередків», – побажав єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Працівниця Патріаршої комісії у справах мирян та родин п. Ліля Кузьмяк привітала учасників від Патріаршої комісії, а також пригадала про коріння УМХ – «Католицьку акцію», яка є відомою мирянською організацію у Католицькій Церкві, що в певні періоди поборола різні ідеологічні виклики.

«Суспільство зараз має подібні ідеологічні і політичні виклики, як були на початках ХХ століття. Тому радіємо, що УМХ відроджується в суспільстві. Важлива формація, але врахуйте, що також дуже важлива конкретна дія – бути молодими людьми, які беруть на себе відповідальність і несуть цінності у суспільство, свідчать Христа», – зазначила п. Ліля Кузьмак.

Також цього дня відбулася зустріч з Митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василій Семенюком. Митрополит привітав учасників і запевнив усіх, що любить і молитовно підтримує.

«У 90-х роках, коли був зїзди УМХ у Львові я був перший мітрат з підпілля, летів як на крилах на цей з’їзд. Мені тоді мітра змокла чисто, але я тішився, бо там було тисячі молоді. Весь той час мріяв, щоб в нашій Церкві відновити дух молоді УМХ. По інших єпархіях також старайтеся, бо зараз нас на Тернопільщині є найбільше. Було б гарно, щоб скрізь було багато» – сказав Митрополит Василій.

«Щиро вітаю вас! Люблю і молюся за вас!»: Митрополит Василій до учасників молодіжного руху «Українська молодь – Христові» УГКЦ у ЗарваниціЗгодом єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Володимир Фірман презентував уемхівцям Зарваницю як соціальне підприємництво. Владика Володимир представив усі підприємництва, а також показав як цей бізнес служить людям і різним церковним проектам. Архиєрей пригадав слова праведного митрополита Андрея Шептицького і закликав молодь, що: «Найперше треба відродити віру в себе!» (Митрополит Андрей Шептицький) і не боятися брати на себе відповідальність!

Далі п. Наталя Мік поділилася досвідом праці з дітками у гуртку при УМХ у Львові – «УМХічики».

«В центрі наших зустрічей була людина, а також стосунки: людина – Бог; людина – я; людина – ближній; людина – Боже Творіння. Це гурток для діток віком 6-13 років, які переходять в УМХ, коли їм виповнюється 14.

Ірина Драгущак, уемхівка, військова, корегувальниця артилерії в 67-ій окремій механізованій бригаді Добровольчого українського корпусу розповідаючи про принципи лідерства в УМХ наголосила, що головним лідером для християн у наших спільнотах є Христос, а ми є його знаряддям. А також виокремила головні принципи лідера УМХ: 1) вказувати на Христа; 2) Служіння Богу через спільноту; 3)  глибина – лідер той, хто найкраще розуміє ідею і найбільше горить; 4) не бути зіркою, а запалювати зорі; 5) довіряти Богу і діяти на його славу. Окремо Ірина проаналізувала основні ідеологічні загрози, які нищать християнство і є певними маркерами нашого часу і закликала молодь бути стійкими і свідомими у цій боротьбі.

Завершилася школа підсумками і представленням роботи над стратегією.

Додамо, що напередодні зібрання у Зарваниці учасники мали онлайн зустріч, у суботу 6 квітня 2024 року, під час якої було запрезентовано статут молодіжного руху та історію УМХ. Усі разом шукали відповіді на питання: чим було УМХ у задумі праведного митрополита Андрея Шептицького.

«Щиро вітаю вас! Люблю і молюся за вас!»: Митрополит Василій до учасників молодіжного руху «Українська молодь – Христові» УГКЦ у Зарваниці«Щиро вітаю вас! Люблю і молюся за вас!»: Митрополит Василій до учасників молодіжного руху «Українська молодь – Христові» УГКЦ у Зарваниціповідомила Христина Потерейко

Джерело