Безбарʼєрність у соціально-реабілітаційних закладах Києва: моніторинг доступності приміщень, реконструкція і ремонт установ відповідно до вимог та робота «Київ Мілітарі Хабу»

У соціально-реабілітаційних закладах Києва цьогоріч продовжать впроваджувати безбар’єрний простір для зручності всіх користувачів. Про вже реалізовані та заплановані заходи розповів під час проєктного семінару «Впровадження безбар’єрності та доступності у м. Києві: перспективи та виклики на друге півріччя 2024 року» директор Департаменту соціальної та ветеранської політики Руслан Світлий.

«Мережа реабілітаційних центрів, інтернатних закладів та інших установ соціального захисту, підпорядкованих Департаменту, нараховує 47 установ. Ми проводимо моніторинг доступності цих закладів щодо їхньої фізичної, інформаційної та цифрової безбар’єрності. Адже безбар’єрність має бути базою в усіх закладах столиці, а особливо там, де надають соціально-реабілітаційні послуги вразливим категоріям населення», – зазначив Руслан Світлий.

За словами директора Департаменту, флагманським проєктом у цьому напрямі стане Центр комплексної підтримки учасників бойових дій «Київ Мілітарі Хаб», що забезпечує реабілітацію Захисників і Захисниць, представництво їхніх інтересів, соціальну адаптацію та профілактику тощо. Центр також впровадив соціальний супровід учасників бойових дій та членів їхніх сімей, зокрема з інвалідністю внаслідок війни та членів їхніх сімей, постраждалих учасників Революції Гідності та членів їхніх сімей, членів сімей загиблих (померлих) та полонених Захисників та Захисниць України, родин Героїв Небесної Сотні. Для задоволення потреб користувачів цьогоріч проведуть ремонт та реконструкцію приміщення Центру з урахуванням принципів безбар’єрності.

Крім того, в Департаменті прийом громадян із порушеннями слуху відбувається за допомогою послуги перекладу жестовою мовою «Сервіс УТОГ». Також триває адаптація вебпорталу Департаменту для людей із порушеннями зору.

Руслан Світлий наголосив, що Департамент наразі впроваджує безбар’єрний простір у підпорядкованих установах, що здійснюють реабілітацію, адаптацію та соціалізацію осіб з інвалідністю. Протягом року заплановано забезпечити фізичну доступність до їхніх будівель та укриттів. Також для зручності людей в установах використовують мнемосхеми, адаптовані зокрема для людей із порушеннями зору.

Директор Департаменту повідомив, що за кошти місцевого бюджету передбачено ремонт і реконструкцію реабілітаційних установ. Зокрема цього року відремонтують приміщення Київського міського центру соціальної, професійної та трудової реабілітації «Аскольд» і реконструюють будівлю Центру соціальної реабілітації осіб з інтелектуальними та психічними порушеннями.

Джерело