Фейк: Росіянин – «єдиний», хто захистив перехожих у передмісті Сіднея

Людина, яка чинила опір підозрюваному у вбивстві 6 перехожих в одному з торгових центрів у передмісті австралійського міста Сідней, не є росіянином. StopFake вдалося зв’язатися з його другом, який також став героєм австралійських сюжетів про трагічну подію. Він повідомив нам, що вони обоє із Франції.

Кремлівські ЗМІ та користувачі соціальних мереж почали розповсюджувати фейкову інформацію про те, що нібито росіянин був тією «єдиною» людиною, яка кинулася на підозрюваного у вбивстві 6 людей в одному з торгових центрів у передмісті австралійського Сіднея.

«Шестеро людей загинули внаслідок нападу невідомого з ножем у торговому центрі Westfield Bondi Junction у передмісті Сіднея. Водночас жертв нападу могло бути й більше, але злочинця самотужки зупинив російський герой», – пише Царьград.

Скриншот сайту Facebook.com Скриншот сайту Царьград

У своїх «новинах» агітпроп прикріплює кілька відео. На першому нібито видно того самого «росіянина», який стримує нападника на ескалаторі. Закадровий голос журналістки розповідає, що він кричав підозрюваному російською «не підходь (відійди)». Водночас вона не каже, що він росіянин. На другому – кадри без супровідного голосу, але на них начебто чути, як чоловік кричить нападникові щось схоже на «не підходь». В обох випадках розчути, що саме і якою мовою він кричить, – неможливо.

StopFake також натрапив на новини від низки ЗМІ, в яких цій людині приписувалися й інші національності. Наприклад, російський РБК із посиланням на російське посольство повідомив, що той був українцем. Австралійський WAtoday – французом. Після поширення такої інформації StopFake вирішив перевірити, ким же насправді була та людина, яка дала відсіч нападникові.

Скриншот сайту РБК

Один із найвичерпніших репортажів із коментарем самого героя цієї трагічної події опублікував австралійський телеканал 7news. У матеріалі йдеться, що підозрюваному у вбивстві перешкоджало кілька людей: Дем’єн Геро (Damien Guerot), Сайлас Депрео (Silas Despreaux) та Райан Брамбл (Ryan Bramble). Перший із них, судячи з сюжету, — саме та людина, яка на відео агітпропу утримувала на ескалаторі нападника і яку агітпроп назвав росіянином. Друга людина – Сайлас Депрео – є другом Геро. StopFake спробував зв’язатися з обома у соціальних мережах, щоб уточнити деталі. Нам відповів Сайлас Депрео і повідомив, що вони обидва з Франції. Водночас, як уточнив Депрео, сам він із 2 до 12 років зростав в Україні. Дем’єн Геро на момент публікації не відповів на наші повідомлення.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що капітан корабля, який врізався у міст в Балтиморі, є українцем.

Джерело