Маніпуляція: В Україні готується масштабна приватизація медустанов

16 квітня законопроєкт №11071 було відкликано та знято з розгляду. Повідомлення про те, що цей проєкт закону нібито передбачав масштабну приватизацію медичних установ не відповідають дійсності. Проєкт передбачав лише можливість включення до переліку об’єктів, що підлягають приватизації, майно закладів охорони здоров’я, яке більше 3 років не використовується для медичного обслуговування.

Мережею шириться інформація про те, що в Україні нібито хочуть дозволити приватизацію майна медичних закладів. Деякі публікації все таки зазначають, що під приватизацію потраплять заклади, які не використовуються понад три роки. Водночас користувачі, які розповсюджують такі повідомлення, пишуть, що ця норма матиме лише тимчасовий характер, і під приватизацію потраплять усі без винятку медзаклади: «Масштабний відтік населення вимагатиме не менш масштабного скорочення лікарень та поліклінік. Тому й потрібний такий закон, щоб потім внести до нього одну правку і прибрати «3 роки», і так відкрити шлях до продажу майна МОЗ. А воно неабияке: санаторії, реабілітаційні центри, наукові центри, лабораторії».

Скриншот – facebook.com

Йдеться про законопроєкт №11071 від 11.03.2024 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності розпорядження майном соціальної сфери та удосконалення законодавства у сфері оренди. Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради України, 16 квітня цей законопроєкт було відкликано та знято з розгляду. 

Водночас повідомлення про те, що цей законопроєкт нібито передбачає масштабну приватизацію медичних установ, не відповідають дійсності. Проєкт закону передбачав  можливість включення до переліку об’єктів, що підлягають приватизації, лише тих закладів охорони здоров’я, які більше 3 років не використовуються для медичного обслуговування. Також ця норма поширювалася б і на майно навчальних закладів.

Скриншот – Пояснювальна записка до законопроекту 11071

У пояснювальній записці до законопроєкту його автори наголосили, що ці зміни необхідні для узгодження профільного законодавства про освіту та охорону здоров’я з уже існуючими нормами Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна». Вони звертають увагу на те, що третя частина статті 4 цього Закону вже зараз дозволяє здійснювати приватизацію окремого майна освітніх та медичних установ. При цьому не йдеться про ліквідацію таких установ – загальні вимоги законодавства про неможливість приватизації таких установ як єдиних майнових комплексів залишаються чинними і не змінюються.

Аналітики Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони також звернули увагу на такі повідомлення у мережі. Вони вважають, що поширенням маніпуляцій стосовно цього питання ворог намагається дискредитувати українську владу і посіяти серед українців розчарування.

Раніше журналісти StopFake спростовували ще одну фейкову новину, яка дискредитує українську владу – про те, що Україна нібито продала за кордон понад мільйон літрів донорської крові.

Джерело