Маніпуляція: Зеленський проти «амністії дезертирів із ЗСУ»

Президент України не робив таких заяв. Зеленський наголосив, що в Україні діє законодавство, яке регулює питання самовільного залишення місця служби.

Російські ЗМІ поширюють маніпулятивну новину про те, що президент України Володимир Зеленський «виступив проти» амністії військових, які самовільно залишили місце несення служби. Агітпроп запевняє, що таку заяву український президент зробив на тлі «розстрілів бійцями української армії втікачів, щоби зменшити кількість дезертирів».

Cкриншот – aif.ru

Дезінформація базується на повідомленні про зустріч Президента України з українськими студентами у Чернівцях 12 квітня 2024 року. Прокремлівські медіа вирвали з контексту цитату Володимира Зеленського, який відповідав на запитання студентки про те, чи розглядає очільник держави питання щодо можливості запровадження амністії для військовослужбовців, які самовільно залишили місце несення служби (див. відео 16:00-19:21). 

У відповідь Зеленський зазначив, що в Україні діє законодавство, яке регулює питання як самовільного залишення місця служби, так і амністії загалом. Зеленський підкреслив, що кожна ситуація є унікальною і правоохоронні органи розглядають зафіксовані випадки окремо. Узагальнювати в такому разі неправильно, вважає президент, адже різні випадки «самоволки» призводять до наслідків різної тяжкості. Заленський навів приклад, коли військовослужбовець залишив місце служби, намагаючись перевестися з однієї бригади в іншу через відсутність балансу у відносинах із командиром. У цій ситуації «немає жорсткого криміналу» та тяжких наслідків для товаришів по службі, вважає Зеленський.

У другому наведеному прикладі президент підкреслив важку кримінальну складову, яка сталася внаслідок дезертирства.

«Було, коли колектив пішов зі свого місця. Лінія фронту довга й відстань між однією ротою та іншою може бути чималенька. Через те, що вони відійшли, [окупанти] оточили велику кількість людей. Їх убили через те, що одна людина змогла залякати товаришів по службі і вони відійшли. Питання не в тому, що вони відступили, питання в тому, що через це загинула велика кількість людей – саме через ту окрему людину», – розповів Зеленський (див. відео 16:00-19:21).  

Президент зазначив, що військовослужбовець, дезертирство якого призвело до непоправних тяжких наслідків, зобов’язаний відповідати перед законом із усією суворістю. Саме тому, резюмував Зеленський, не можна узагальнювати поняття амністії – для кожного випадку потрібен окремий підхід у розгляді відповідно до букви закону. 

Наративи про те, що за українськими військовими на фронті стоять так звані «загороджувальні загони», також є вигадкою російської пропаганди, неодноразово спростованою журналістами StopFake. Детальніше читайте про це у матеріалі «Фейк: Військові на Миколаївщині отримали наказ стріляти по дезертирах».

Джерело