Португалія: більшість імовірних жертв насильства не хочуть компенсації

Португалія: більшість імовірних жертв насильства не хочуть компенсації

Більшість осіб, які звернулися до церковної влади у зв’язку зі звинуваченнями щодо зловживання з боку священнослужителів, не очікують виплати грошової компенсації, повідомив португальський єпископат через Vita Group.

Цей орган у складі церковних структур Португалії відповідає за прийом заяв від імовірних жертв сексуального насильства з боку священників і мирян, які працюють у Церкві.

Конференція єпископів Португалії погодилася запустити систему фінансової компенсації для жертв сексуального насильства. Кошти надійдуть зі спеціального фонду, створеного у співпраці з єпархіями.

За даними Vita Group, із 89 осіб, які заявили, що постраждали від представників Церкви, переважна більшість була направлена на лікування до спеціалістів у галузі психології та психіатрії. 24 особи з потерпілих звернулися за компенсацією. Уточнюється, що кожен із цих запитів буде ретельно проаналізований, а розмір компенсації залежатиме від кількох умов.

Точна кількість жертв невідома. Хоча так звана незалежна комісія на чолі з психіатром Педро Стрехтом у 2022 і 2023 роках отримала понад 500 повідомлень від ймовірних жертв і свідків жорстокого поводження в період з 1950 по 2022 рр., португальська влада не надала цьому звіту значення. Оскільки переважна більшість повідомлень до комісії Стрехта ґрунтувалися на публікаціях в Інтернеті, португальська прокуратура почала розслідування лише щодо кількох із них.

За матеріалами Vatican News.

Джерело