Будівництво захисних споруд на енергооб’єктах себе виправдало. Без фізичного захисту ступінь руйнувань міг би бути у два-три рази більшим

Будівництво захисних споруд на енергооб’єктах себе виправдало. Без фізичного захисту ступінь руйнувань міг би бути у два-три рази більшим. Тому роботи зі створення необхідних споруд продовжуються і зараз, щоб забезпечити максимальну стійкість енергомережі України. Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» розповів радник прем’єр-міністра України та член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко.

Водночас він зауважив, що під час останніх масованих обстрілів ворог більше зосередився на атаках по електростанціях, а не системі передачі енергії. Але машинний зал великої електростанції неможливо захистити укріпленнями, оскільки він має занадто великі розміри: до 200 метрів в довжину і до 20 метрів у висоту. Над такою спорудою неможливо побудувати бетонний саркофаг.

«Після виведення з ладу значної кількості електростанцій ми потрапили в ситуацію, коли система передачі зберегла здатність постачати енергію споживачам, а натомість виник дефіцит потужності в системі. Тобто спроможність мережі доставляти електрику споживачам є, але недостатньо самої енергії, щоб повністю покрити попит», – пояснив Юрій Бойко.

Також під час інтерв'ю він розповів про таке:
🔹Чому росіянам вдалося завдати таких великих пошкоджень енергооб’єктам
🔹Які основні напрями підготовки до наступної зими
🔹Де енергетичні компанії будуть шукати кошти для фінансування відновлення і як це може вплинути на побутових споживачів.

Більш детально про це в повному тексті інтерв'ю https://apostrophe.ua/ua/article/economy/jenergetika/2024-04-17/rossiya-pyitaetsya-polnostyu-unichtojit-obyektyi-energetiki-v-ukraine—sovetnik-premer-ministra/57557

Джерело