Центр протидії дезінформації РНБО України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні 19 березня ц.р. провів пресконференцію щодо результатів роботи та нових інформаційних продуктів

Центр протидії дезінформації РНБО України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні 19 березня ц.р. провів пресконференцію щодо результатів роботи та нових інформаційних продуктів

Центр протидії дезінформації РНБО України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні 19 березня ц.р. провів пресконференцію щодо результатів роботи та нових інформаційних продуктів.

Керівник Центру протидії дезінформації РНБО України Андрій Коваленко повідомив, що у співпраці з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України було зафіксовано інформаційні загрози під назвою «Ухилянт» та «Майдан-3», і нині триває активна робота щодо протидії цим ворожим кампаніям.

Також Центр у співпраці зі Службою безпеки України виявив 365 ворожих Telegram-каналів, 65 ворожих акаунтів у мережі Х та мережу з 83 ворожих ТikTok-каналів. 

А. Коваленко зазначив, що вже заблоковано 200 ворожих Youtube-каналів та 24 ТikTok-канали.«Центр першим в Україні розпочав співпрацю з адміністрацією соцмережі ТіkTok задля протидії поширенню російської пропаганди в мережі», – додав керівник Центру.

Головним завданням Центру є протидія дезінформації та аналіз інформпростору, зокремаіноземного, сказав А. Коваленко, і повідомив, що Центр щоденно здійснює моніторинг 812 спікерів, 296 організацій, 156 іноземних інтернет-ресурсів, 150 ТikTok-каналів, 101 Youtube-каналу, 200 акаунтів у мережі Х, 449 Telegram-каналів. 

А. Коваленко зазначив, що у питаннях протидії дезінформації Центр співпрацює з Головним управлінням розвідки МОУ, Службою безпеки України, Кіберполіцією, Міністерством закордонних справ України, Міністерством цифрової трансформації України, АТ «НАЕК «Енергоатом», Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, Національною поліцією України, Верховною Радою України, Дипломатичною академією України, Службою зовнішньої розвідки України тощо.

Крім того, сказав він, було виявлено мережу з 24 вебсайтів із загальною назвою «Pravda», які росія створила для поширення своєї пропаганди на країни Європи, та у співпраці з OSINT-агенцією Molfar було досліджено кампанію з дискредитації родини Президента України африканськими медіа.

Заступниця керівника Центру Аліна Бондарчукрозповіла про публічні продукти Центру. З-поміж них вона назвала оперативні повідомлення-реагування на інформаційні загрози, інфографіки, Youtube-проєкти.

За словами А. Бондарчук, загальне охоплення спільного з «Укрінформом» Youtube-проєкту«Станція Краматорськ» становить 51,3 млн переглядів, подкаст «Поговоримо» спільно з VoxChek – 10 млн, подкасту «Про війну» – 60 млн, Youtube-проєкту «ДезінFAKEція» – 12,6 млн. Загальне охоплення нового Youtube-проєкту«Центр дослідження мордоRU» лише за місяць виходу в ефір становить 505 тис.

З-поміж проєктів, призначених міжнародній аудиторії, А. Бондарчук назвала спільний з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення англомовний продукт «Hatespeech», який транслюватиме Мультимедійна платформа іномовлення України.

Заступниця керівника Анаїт Хоперіяпоінформувала про міжнародну діяльність Центру. Вона, зокрема, наголосила, що завдяки домовленості Центру з NATO CoE Україна вперше відрядила свого представника до Центру передового досвіду НАТО.

За словами А. Хоперії, під егідою Центру відбулися тренінги Шведського агентства психологічного захисту (MPF) з протидії заходам інформаційного впливу, а також тренінги Європейської служби зовнішніх справ щодо протидії загрозам іноземних маніпуляцій інформацією та втручань (FIMI).

Вона повідомила, що Центр планує проводити спільні інформаційні кампанії з країнами, які підписали безпекові угоди з Україною, адаптувати концепт FIMI, проводити тренінги для медіа щодо використання інструментів OSINT.

Керівник відділу зв’язків з громадськістю Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Йоханнес Ругер повідомив, що у співпраці з Центром реалізовано ряд успішних освітніх проєктів у сфері інформбезпеки. Він зазначив, що КМЄС і надалі підтримуватиме діяльність Центру як координуючого органу у сфері протидії дезінформації.

Джерело