Додаткові можливості: Київ приєднався до програми «Відкритий Уряд – місцевий рівень» (OGP Local)

Київ приєднався до програми «Відкритий Уряд – місцевий рівень» (OGP Local). Про це розповіла заступниця голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень та впровадження безбар’єрності Марина Хонда.

За її словами, основою заявки до програми «Відкритий Уряд – місцевий рівень» (OGP Local), поданої за дорученням мера столиці Віталія Кличка, стала мережа муніципальних громадських просторів Vcentri HUB. Вона працює як діалогова платформа між міською владою та громадою.

«Участь у цій програмі забезпечить Києву ще більше міжнародного визнання та впізнаваності. Київ стане частиною глобальної мережі, яка працює над практиками відкритого управління містом. І це не лише про імідж на міжнародній арені, а й про реальні можливості співпраці. Пишаюсь високою оцінкою Vcentri HUB як інноваційного інструмента діалогу місцевої влади та громади. Це – унікальна та єдина в Україні мережа міських просторів, на базі яких відбувається постійна комунікація між міською владою та громадою. Вона об’єднує 398 громадських організацій, а з 2020 року залучила понад 150 000 киян і киянок. Наразі у столиці три такі заклади. Ми постійно розвиваємо їх наповненість послугами й шукаємо шляхи розширити саму мережу», – зазначила Марина Хонда.

Заявку Києва на участь у Програмі підтримали понад 50 організацій громадянського суспільства, серед яких всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

За словами Марини Хонди, як учасник програми, Київ отримав додаткові можливості, серед яких:

  • доступ до глобальної мережі місцевої влади та перспективи партнерства;
  • обмін досвідом з органами місцевого самоврядування в частині впровадження відкритих та інноваційних підходів до управління;
  • підтримка у впровадженні конкретних ініціатив і реформ задля посилення відкритого та прозорого управління містом.

Зараз через мережу Vcentri HUB впроваджуються практики відкритого врядування через комунікацію між міською владою, громадськими організаціями, соціально активним бізнесом та містянами для їх ширшого залучення до процесів розвитку міста.

Також електронна платформа www.vcentri.com надає доступ до муніципальних послуг для інститутів громадянського суспільства. Зокрема:

  • бронювання приміщень Vcentri HUB для проведення заходів на безоплатній основі;
  • отримання юридичної та фінансової консультації онлайн чи запис на офлайн-прийом;
  • користування е-модулем публічних консультацій;
  • промоція заходу і запрошення учасників;
  • пошук партнерів для реалізації спільних проєктів.

Із 2021 року громадські організації отримали вже 4 380 послуг через портал.

Довідково.

Партнерство «Відкритий уряд» (Open Government Partnership) – це міжнародна ініціатива, започаткована у 2011 році представниками восьми країн (Бразилії, Індонезії, Мексики, Норвегії, Філіппін, Південної Африки, Сполучених Штатів Америки та Великобританії). Мета – партнерство між урядами та громадянським суспільством для спільної роботи над покращенням відкритості, прозорості, підзвітності та інновацій в урядовій діяльності. Мережа складається з 75 країн і понад 140 локальних органів місцевого самоврядування.

У 2016 році Партнерство започаткувало програму OGP Local, що розширює принципи й підходи Партнерства на місцевому рівні та спрямована на залучення місцевих органів самоврядування, громадських організацій і громадян до спільної роботи над прозорістю та інноваціями на місцевому рівні.

Джерело