Фейк: «Росія заманила Україну у пастку довіри до США», – МЗС України

  • Автор допису:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не робив таких заяв. Першоджерело «цитати Кулеби» – російський ТГ-канал, який публікує «сатиричні» дописи антиукраїнського характеру.

Прокремлівські профілі в соціальних мережах поширили фейкову цитату очільника Міністерства закордонних справ України Дмитра Кулеби, який нібито заявив про те, що «Росія заманила Україну в пастку довіри до США». Неіснуючі «слова Кулеби» підхопили російські ЗМІ: «Усі ці попередження були схожі на заїжджену радянську пропаганду часів Холодної війни, ми не могли сприймати їх всерйоз. Чи був це навмисний хід з боку Росії? Я впевнений, що так», – цитує Кулебу агітпроп.

Скриншот – t.me

Міністр закордонних справ України не робив таких заяв. Вранці 16 квітня неіснуючий вислів Дмитра Кулеби першим поширив Telegram-канал «а вот мой яндекс кошелек». В описі каналу повідомляється, що профіль групи – «пародія, сатира на політичну дійсність. лише перевірені фейки». Водночас зазначений ТГ-канал регулярно публікує «сатиричні» дописи антиукраїнської та антизахідної спрямованості, в яких, зокрема, висміює російську агресію проти України. 

Cкриншот ТГ-каналу «а вот мой яндекс кошелек»

Після публікації початкового «сатиричного» допису фейкову цитату Кулеби підхопили інші «гумористичні» прокремлівські канали в соціальних мережах. Однак у репринтах «цитати Кулеби» вже не згадувалося, що висловлювання – вигадка. Наприклад, у соцмережі X прокремлівські боти поширюють допис вже як правдивий – одна з таких публікацій набрала понад 83 тисячі переглядів. Цитата масово розійшлася російськими ЗМІ, домашніми російськими соцмережами, а також в мережі Meta. 

Прокремлівські ЗМІ регулярно публікують дезінформацію, що ґрунтується на висловлюваннях очільника Міністерства закордонних справ України. Читайте розбір аналогічних фейків у матеріалах StopFake «Фейк: У разі припинення західної допомоги ЗСУ припинять ведення бойових дій, – Кулеба», «Фейк: МЗС України «шантажує» Німеччину щоб отримати нове озброєння» та « Фейк: МЗС України визнало «високоточність» ударів Росії».

Джерело