Київ прагне знайти ефективні рішення в галузі охорони та збереження культурної спадщини (+фото)

Міська влада прагне знайти ефективні рішення в галузі охорони та збереження культурної спадщини. Для цього Департамент охорони культурної спадщини КМДА розробляє міську цільову програму на 2025-2027 роки та спільно з експертами напрацьовує законодавчі ініціативи для посилення відповідальності за руйнування пам’яток. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко під час круглого столу, присвяченого Міжнародному дню пам’яток та визначних місць.

«Київ має величезну культурну спадщину, над якою в умовах війни нависла небезпека знищення. Тому ми прагнемо знайти нові ефективні рішення, аби зберегти для нащадків наші пам’ятки культури та історії», – наголосила Ганна Старостенко.

За її словами, наразі Департамент працює над розробкою нової міської цільової програми «Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2025-2027 роки».

«Також необхідні зміни до пам’яткоохоронного законодавства. Під час війни недобросовісні власники користуються ситуацією, щоб руйнувати об’єкти культурної спадщини. Тому маємо посилити санкції – суттєво збільшити штрафи та домогтися запровадження кримінальної відповідальності», – розповіла заступниця голови КМДА.

За її словами, місто спільно з експертами напрацювало низку пропозицій. Ганна Старостенко висловила сподівання, що разом із депутатами Верховної Ради вдасться прийняти відповідні законопроєкти.

Вона додала, що однією з пріоритетних задач для столиці є збереження Гостинного двору.

«Громада Києва більше 10 років боролася за передачу Гостинного двору до комунальної власності, щоб провести протиаварійні роботи і розпочати відновлення. Утім напередодні повномасштабного вторгнення будівлю передали Міністерству культури та інформаційної політики на баланс Національного заповідника «Софія Київська», – наголосила Ганна Старостенко.

Вона додала, що через брак державного фінансування протиаварійні роботи були зупинені, і тепер пам’ятка руйнується. При цьому стан будівлі становить загрозу для метрополітену, а відсутність фінансування може призвести до проблеми техногенного характеру через протікання води.

Нагадаємо, 17 квітня представники столичної влади, Міністерства культури та інформаційної політики, Національного заповідника «Софія Київська», громадськості та медіа обговорили шляхи завершення протиаварійних робіт у Гостинному дворі.

Джерело