Львівські студенти довідалися як жити в гармонії із створінням

Львівські студенти довідалися як жити в гармонії із створінням

У четвер, 18 квітня, референт Бюро УГКЦ з питань екології у Львівській Архієпархії о. Сергій Довба, завітав до студентів і керівництва  навчально-наукового інституту екологічної економіки і менеджменту Львівського Національного лісотехнічного університету України в рамках проведення Великопосної екологічної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння».

Упродовж 1,5 год. присутнім студентам першого і другого курсів, викладачам й працівникам Університету роз’яснено цілі і завдання людини-християнина в періоді Великого посту, а саме – відновлення гармонійних відносин з Богом, ближніми та усім Божим створінням-природою, зокрема через усвідомлення своїх пристрастей-гріхів та «очищення» серця у святому Таїнстві Покаяння. Екореферент розкрив поняття «екологічного гріха», який руйнує відповідні стосунки, а також роз’яснив поняття «Інтегральна екологія», яка проявляється у  щоденному стилі життя людини, в основі якого присутні любов та гармонія у чотирьох вимірах, зазначених вище відносин.

Львівські студенти довідалися як жити в гармонії із створінням

Окрім цього спільно обговорено і наочно представлено через перегляд відповідних тематичних анімацій планетарні й катастрофічні наслідки конкретних побутових гріхів; звернено увагу на глобальне поширення заздрості, непоміркованості і пожадливості та їх руйнівних наслідків для навколишнього середовища.

Задля унаочнення енергоефективності й енергозбереження присутнім було продемонстровано вміст відповідної тематичної валізки та роз’яснено практичні способи вираження любові до Божого створіння через плекання екологічних чеснот та екологічно-відповідальної поведінки щодо Його дарів, в т.ч. повітря, води, енергоресурсів, їжі тощо.

З метою мінімізації пластикового забруднення світу обговорено необхідність використання у повсякденному житті альтернативних багаторазових речей, а також важливість сортування сміття.

Львівські студенти довідалися як жити в гармонії із створінням

На прикладі еко-гріха, пов’язаного із знущанням над тваринами, студентам було запропоновано виключити зі свого стилю життя відвідування цирків, зоопарків та тримання в домашніх умовах диких тварин.

Врешті наприкінці зустрічі студенти довідалися про важливість для свого спасіння «чистої» мотивації в особистих морально-добрих екологічних рішеннях та вчинках. Для прикладу, запропоновано поглянути на живі Божі створіння: рослини і тварини як на такі, котрі є цінними для свого Творця, якого своїм життям вони щоденно прославляють. Крім цього, наголошено, що для кожного християнина увесь сотворений Богом світ є першою й неписаною «Книгою» Божого Об’явлення, вдивляючись і «читаючи» яку, кожен покликаний пізнавати свого Творця й уподібнюватися до Нього (пор. Муд 13,5; Рим 1,20).

Львівські студенти довідалися як жити в гармонії із створінням

На згадку про захід архієпархіальним екореферентом було передано бібліотеці Університету тематичні роздаткові матеріали, а всім присутнім – тематичні закладки й «Екологічний декалог Патріарха Святослава».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело