«На власні очі». У в’язниці в Венеції відкрито експозицію Святого Престолу

«На власні очі». У в’язниці в Венеції відкрито експозицію Святого Престолу

У жіночій в’язниці «Джудекка» у Венеції відбулася інавгурація павільйону Святого Престолу, приготованого на Венеційську бієнале 2024. В останню неділю квітня експозицію відвідає Папа Франциск.

Коридор з високими стінами з одного боку та віконними ґратами з іншого веде до внутрішнього городу жіночої в’язниці Джудекка, розміщеної на однойменному венеційському острові. Очі зупиняються на барельєфах з лавового каменю роботи художниці Сімоне Фатталь, на яких викарбувані слова, що викликають біль: «Мені хотілося б усамітнитися, згорнутися клубочком, тут немає ніякої броні…». Біль у кількох реченнях, який, здається, контрастує з сонцем, що освітлює ряди салату, помідорів і теплиць, плоди праці ув’язнених, які також і в праці на землі знаходять спосіб почати все спочатку. На цьому тлі кардинал Жозе Толентіно де Мендонса, Префект Дикастерії у справах культури та освіти, представив павільйон Святого Престолу в рамках 60-ї Міжнародної виставки мистецтв – Венеціанської бієнале 2024.

У п’ятницю, 19 квітня 2024 р., відбулася інавгурація експозиції, яка пролягає через приміщення в’язниці, що колись була жіночим монастирем конвертиток, колишніх повій, що покинули цей спосіб життя і були ввірені опіці Церкви. «На власні очі», – такою є тема виставки, що є результатом глибоко людської зустрічі між митцями та жінками, які відбувають тут покарання. В неділю, 28 квітня, сюди прибуде Папа Франциск. Відвідуванням незвичайного павільйону та зустріччю з ув’язненими розпочнеться його пастирський візит до Венеції.

«На власні очі». У в’язниці в Венеції відкрито експозицію Святого Престолу

 

Притча життя

«Митці прийшли сюди з порожніми руками, – пояснив кардинал, – та зібрали життєві історії, зображення, крик болю й порожнечі, а також бажання, які зароджуються в цих серцях». Ці жінки, за словами очільника дикастерії, «своїми історіями стали притчею, яка розповідає про все життя», адже біль і мрії однакові для всіх. Кардинал Толентіно де Мендонса підкреслив, що вибір Джудекки став «дестабілізуючим» також і для сучасного мистецтва. «За допомогою мистецтва ми зрозуміли, що великий виклик полягає в тому, щоб знайти нові слова, нове бачення світу, яке буде справедливим щодо людини», – сказав він, підкресливши, що це спосіб протистояти «культурі відкинення як непотребу» і відкритися на культуру, «яка може служити людині з надією навіть у її вразливості». Сучасне мистецтво, підсумовує він, може стати рушієм, який знаменує прагнення до нових слів, нових шляхів до братерства.

«На власні очі». У в’язниці в Венеції відкрито експозицію Святого Престолу

 

Багата експозиція

Експозиція починається з фасаду храму святої Магдалини та роботи Мауріціо Каттелана, вівішеної на його стінах. Це босі, брудні ноги, які нагадують Караваджо і Мантеньї, але також є нагадуванням про дитинство художника: ноги скромного, працьовитого батька. Усередині в’язниці представлені фотографії, переглянуті та переосмислені художницею Клер Табуре. Це найцінніші позиції для ув’язнених, кадри з минулого, наприклад, маленька дівчинка, яка починає ходити, це сама Мануела – провідниця, яка запропонувала те, що їй було найдорожчим: вона зі своєю матір’ю, яка приймає її в її невпевнених кроках. Екскурсія продовжується в деконсекрованій каплиці композицією бразильської художниці Соні Ґомес, яка розвісила одяг ув’язнених, зібраний у барвисті плетіння, в кафетерії виставлені роботи Коріти Кент, американської художниці, в минулому – богопосвяченої, і з цієї причини також відомої як «черниця поп-арту». У внутрішньому дворику, де ув’язнені проводять свої прогулянки на повітрі, розміщено напис «Ми з вами вночі», який є нагадування про те, що зовнішній світ не забуває тих, хто перебуває за ґратами. Заслуговує на увагу насичений і зворушливий короткометражний фільм з актрисою Зої Салданою, знятий її чоловіком Марко Переґо. Дванадцять хвилин чорно-білої оповіді з жінками-ув’язненими в якості головних героїнь, їхні обличчя, позначені покірливістю, татуйовані обличчя, невиразні і трагічні обличчя. Вражаюча історія, яка сприймається як твір про стосунки та порівняння між різними, але не далекими світами.

«На власні очі». У в’язниці в Венеції відкрито експозицію Святого Престолу

 

Незвичайні екскурсоводи

Щойно почали формуватися перші групи відвідувачів павільйону, як серед зеленого городу почали з’являтися напівбілі та напівчорні сукні з яскравою квіткою на тканині. Доглянуті, підмальовані жінки, усміхнені і вельми заклопотані облаштуванням фуршетних столів, прикрашених горщиками з лавандою. Інші починають супроводжувати відвідувачів і детально розповідати про митців, представлені на виставці. «Не знімати» – звучить розпорядження тюремних наглядачок. Бо екскурсоводи – це ув’язнені жінки, що отримали остаточний вирок. Мануела, темноволоса і горда бабуся, найбільш жвава серед них, вона розповідає, що їй залишилося ще два роки, щоб вийти з Джудекки – місця, яке, за її словами, здатне запропонувати нові можливості, надію і силу, хоча «потрапити до в’язниці у 50 років дуже важко». «Я вивчила життєписи всіх митців», – додає вона з ноткою гордості.

«На власні очі». У в’язниці в Венеції відкрито експозицію Святого Престолу

Джерело: vaticannews.va

Джерело