Владика Йосиф очолив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди II з’їзду мирян Київської Архиєпархії УГКЦ на тему: «Преображення України шляхом надії, зцілення та солідарності».

20 квітня 2024 року, Владика Йосиф Мілян, Протосинкел Київської Архиєпархії, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, з нагоди II з’їзду мирян Київської Архиєпархії УГКЦ на тему: «Преображення України шляхом надії, зцілення та солідарності».

Владика Йосиф очолив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди II з’їзду мирян Київської Архиєпархії УГКЦ на тему: «Преображення України шляхом надії, зцілення та солідарності».

У своєму слові до вірних Владика Йосиф зауважив, що сьогодні наша Церква відзначає акафістову суботу.  «Цим самим ми сьогодні прославляємо Богородицю, яка на дорозі хресної ходи свого Сина товаришує Йому і буде товаришувати аж на Голгофу – до гробу»,– сказав проповідник.

Архиєрей наголосив: «Старий Ізраїль ніколи не просив у Бога в молитві чогось, він просто славив Бога. Радісно славив Його ім’я, танцював перед Кивотом Завіту і в такий спосіб старий Ізраїль радів, що Бог Ізраїля є із ними. Тому, у наших акафістах до Пресвятої Богородиці, безнастанно лунає звернення до неї: «Радуйся, бо ти зачала Христа Господа; Радуйся, бо тобою ад подоланий». Справді, християнин той, який досвідчивши Бога радіє і тією радістю славить Господнє ім’я», – наголосив він.

Відтак Протосинкел Київський зазначив: «Хай ця субота буде – суботою радості. Пресвята Богородиця, яка сьогодні боронить Україну у святій Оранті допоможе нам пережити цю чорну ніч. Допоможе нам урятуватися від цього російського звірства.

Завершуючи проповідь Єпископ зауважив: «Справді, співаймо їй похвально псалом, як умів це робити Шевченко: «Достойнопітая! благаю! Царице неба і землі!». Так багато у нашому народі поетичних, прозорих рядків написаних на її честь. «Богородице Діво, радуйся!» Радуйся, бо ти зачала і породила для нас Христа Бога Спаса », — підкреслив владика Йосиф.

Прес служба Київської Архиєпархії

Джерело