Фейк: У Часовому Ярі загинув герой ролика про дитячий табір «Азовець»

  • Автор допису:

І сам хлопець, і його близьке оточення спростували цю інформацію. До того ж, юнак досі неповнолітній, тому ніяк не міг опинитися у війську. 

Проросійські джерела повідомляють, що на війні загинув хлопець, який сім років тому з’явився у проморолику дитячого військово-патріотичного табору «Азовець». Табір було засновано за ініціативою лідера «Національного Корпусу», першого командира полку АЗОВ Андрія Білецького — у ньому дітей від 8 до 16 років виховують на засадах патріотизму, та навчають азам військової підготовки – скелелазіння, робототехніка, домедична допомога, також серед курсув є і історія України. Тоді кремлівські медіа порівнювали хлопчика з героєм фільму «Кролик Джоджо» про нацистську Німеччину, тож не дивно, що зараз вони ж зі зловтіхою подають «загибель» хлопця як закономірний результат «української нацистської пропаганди».       

Скриншот — Facebook

Однак юнак на фото і хлопець з ролика про «Азовець» — зовсім різні люди. Роман Житинський, а саме так звати хлопця на відео, живий і навіть не є військовослужбовцем, оскільки йому ще не виповнилося 18 років. Це підтвердили наближені до нього особи — наприклад, працівник львівського «Пласту» Володимир Лут, який заявив, що Роман кілька тижнів тому був у таборі на вишколі, а також що йому заледве виповнилося 15 років, що повністю суперечить історії, вигаданій пропагандистами. Більш того, сам Житинський також підтвердив у соцмережах, що він живий, а також зазначив, що чутки про його смерть поширюються далеко не вперше. Кілька тижнів тому Роман поділився фото, які зайвий раз доводять, що юнак неповнолітній, живе цивільним життям і зовсім не схожий на чоловіка з фото.

Нещодавно StopFake спростовував подібну дезінформацію про загиблого військового у матеріалі «Фейк: Загиблому українському воїну було всього 16 років».

Джерело