Фейк: Українка обманом обіцяла позбавити уродженок Польщі целюліту – Euronews

  • Автор допису:

«Новинний» сюжет, що шириться мережею, сфальсифікований. Інформаційний телеканал Euronews не публікував таких сюжетів ні у себе на сайті, ні у своїх соціальних мережах. 

Проросійськими групами поширюється відеосюжет із символікою відомого європейського інформаційного телеканалу Euronews, в якому йдеться про те, що біженка з України нібито організувала в Польщі салон краси з комарами, укус яких мав позбавити її клієнтів целюліту. У відеоролику повідомляється, що після того, як один із пацієнтів потрапив до лікарні Гданська з алергією, польська поліція затримала за шахрайство Катерину Іванченко — жінку, яка нібито організувала цей бізнес. 

«На звичайних комарах, які нібито відсмоктують жир, українка заробила 1 млн. злотих», – йдеться у публікаціях.

Скриншот – facebook.com

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Мета цього фейку – дискредитувати біженців із України в очах поляків.

Відео, що розповсюджується в мережі, імітує дизайн відеороликів європейського інформаційного телеканалу Euronews – так, у правому верхньому куті відео можна помітити логотип компанії. Втім, ані на офіційному сайті, ані в соціальних мережах медіакомпанії такого сюжету немає. На те, що ця історія є цілковитою вигадкою, вказує і той факт, що жодне з польських ЗМІ також не повідомляло про такі випадки шахрайства з боку українки.   

Для створення фейкового відео зловмисники використали відеофрагменти із безкоштовних відеостоків. Для ілюстрації неіснуючого затримання власниці салону краси було взято відеофрагмент затримання підозрюваної у підпалі торгового центру в Гданську. Цей випадок стався в липні 2020 року і не має жодного стосунку до описаного в ролику інциденту. 

Скриншот – facebook.com Скриншот – gdansk.policja.gov.pl

Слід зазначити, що цей фейковий репортаж активно розповсюджують прокремлівські Telegram-канали. Це вже не перший випадок навмисної спроби дискредитації українських біженців за кордоном. Раніше журналісти StopFake аналізували схожий наратив у матеріалах «Фейк: Український біженець підпалив центр ДНК-досліджень у Каліфорнії – Al Jazeera» та «Відеофейк: Телефонні шахраї з України крадуть гроші в ізраїльтян».

Джерело