Фейк: В Україні жінки вчаться робити накладні животи, щоб «косити» від мобілізації

  • Автор допису:

Цей відеоролик з’явився у мережі ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну, в червні 2021 року. Він був опублікований на YouTube-каналі майстрині, яка на замовлення виготовляє накладні животи для імітації вагітності. Її послугами користуються магазини одягу, фото- та відеостудії, пари, що вдаються до послуг сурогатного материнства. Зловмисники навмисно наклали на відео текст про мобілізацію з пропагандистською метою. Нагадаємо, що згідно із законодавством України, жінки можуть служити в армії лише добровільно.

«Українки активно готуються відкосити від майбутньої мобілізації», – з таким заголовком користувачі мережі масово поширюють відеоролик, в якому жінка накладає живіт для імітації вагітності.

«Такі ось лайфгаки вже користуються величезною популярністю. Все як треба – чоловіки  у перуках і жінки з накладними животами», – пишуть користувачі, які поширюють цей відеоролик.

Скриншот – facebook.com

Почнемо з того, що попри написи українською мовою «pov: почула про мобілізацію жінок» та «Записуйте, дівчатка!», цей відеоролик поширюється виключно проросійськими групами і так званими Z-каналами у Telegram. Ні про яку популярність цього відео серед українок немає мови.

Журналістам StopFake вдалося з’ясувати, що вперше цей відеоролик з’явився в мережі ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну, у червні 2021 року, на YouTube-каналі «Надежда Коробейникова». На ньому, звісно, відсутні написи «pov: почула про мобілізацію жінок» і «Записуйте, дівчатка!».

Скриншот – youtube.com

В описі до оригінального відео сказано, що цей відеоролик – коротка інструкція, як «власними руками» зробити накладний живіт для імітації вагітності. За вказаним номером телефону журналістам StopFake вдалося знайти більш докладну інформацію про цей профіль у YouTube.

Цей номер телефону також значиться в контактах сторінки Facebook, яка робить на замовлення накладні животи для імітації вагітності. Переглянувши публікації на цій сторінці, нам не вдалося знайти жодної, яка рекламувала б накладні животи як засіб ухилення від мобілізації.

На сайті, вказаному в описі сторінки, сказано, що виготовленням накладних животів займається Надія Коробейнікова (саме це ім’я значиться у назві YouTube-каналу).

Скриншот – facebook.com/nakladnoy1zhivotik2imitatsiyaberemennosti

На сайті йдеться про те, що накладні животи для імітації вагітності підійдуть для магазинів одягу, тематичних фото- та відеозйомок, для пар, які вдаються до послуг сурогатного материнства, або тих, які вирішили усиновити дитину.

Скриншот – zivot-nadezda.tilda.ws

Повідомлення про те, що українки нібито вчаться робити накладні животи для «ухилення від мобілізації», абсурдне само по собі. Справа в тому, що в Україні жінки можуть мобілізуватись лише добровільно. Президент України Володимир Зеленський заявив на підсумковій конференції у грудні 2023 року, що мобілізації жінок у країні під час воєнного стану не буде. Наразі військовий облік жінок поширюється лише на тих, хто здобув освіту за медичними та фармацевтичними спеціальностями, але й вони можуть служити лише за власним бажанням.

StopFake неодноразово спростовував схожі фейки про примусову мобілізацію жінок, дітей і пенсіонерів, за допомогою яких агітпроп намагається поширювати наративи про нібито дуже великі втрати у ЗСУ під час війни, а також великі проблеми з мобілізаційним процесом. Про це можна прочитати в таких матеріалах: «Фейк: Жінок кинули на «нуль» воювати під Авдіївку — відео», «Фейк: В Україні готуються мобілізувати жінок», «Фейк: У ЗСУ загинув «перший мобілізований із дитбудинку підліток», «Маніпуляція: Захід «змушує» ЗСУ «відправляти малолітніх у м’ясорубку».

Джерело