Про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану під час зустрічі з платниками податків у Яворівській ДПІ

Про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану під час зустрічі з платниками податків у Яворівській ДПІ

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Відбулася зустріч начальника Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Петра Шота  з платниками податків.

Петро Шот нагадав про можливості реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, заповнити та до 31 грудня 2024 року включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи.

Розглянули питання щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок; питання легалізації заробітної плати; застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) / програмних РРО; про можливості безкоштовного мобільного застосунку «Моя податкова». Скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет» та мобільним застосунком «Моя податкова», можна в режимі реального часу провести звірку щодо платежів до бюджету, дізнатись про наявність чи відсутність податкового боргу, сплатити податки до бюджету та подати декларацію.

Наприкінці заходу присутні отримали відповіді на питання, а також друковану продукцію.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Право громадян на податкову знижку»

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

В Яворівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Право громадян на податкову знижку».

На запитання платників відповідав  начальник Яворівської ДПІ Петро Шот.

Податківець нагадав про можливості реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року, заповнити та до 31 грудня 2024 року включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи. З метою створення комфортних умов для платників податків – фізичних осіб та спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи, діє сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» у приватній частині Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/).

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Про популяризацію сервісів ДПС під час зустрічі у Яворівській ДПІ

Днями в Яворівській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Львівській  області відбулася зустріч з платниками податків.

Під час спілкування з присутніми фахівці Яворівської ДПІ розповіли про переваги користування  електронними  сервісами ДПС України «Моя податкова» та Електронний кабінет.

Начальник Яворівської ДПІ Петро Шот проінформував платників, що за допомогою застосунку «Моя податкова» користувачі мають можливість бачити інформацію про об’єкти оподаткування,  направляти запит та отримувати відомості про суми виплачених доходів. Також громадяни  можуть подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки, сплатити податки з використанням платіжних систем, тощо.

Податківці прокоментували, що за допомогою  застосунку «Моя податкова» та  Електронного кабінету можна листуватися з податковою службою та  подавати  звітність.

Окрім того повідомили, що завантажується  мобільний застосунок «Моя податкова»  за допомогою GooglePlay та AppStore.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою:  https://cabinet.tax.gov.ua, або  через  вебпортал ДПС.

Також працівники ДПІ  надали практичну допомогу в застосуванні платниками Електронного кабінету в частині подання звітності, зокрема ліквідаційної, сплати податків та як отримати витяг з Реєстру платників податку на додану вартість.

По завершенню заходу податківцями було роздано друковану продукцію.

Про доходи, які необхідно задекларувати

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2023 року.

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) подати декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати отримані доходи зобов’язані платники, які отримували:

– окремі види доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу);

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу);

– іноземні доходи  (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу).

– доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 Кодексу);

– доходи від здійснення незалежної професійної діяльності (ст. 178 Кодексу).

 

Про плату єдиного внесоку за себе ФОПам – платникам єдиного податку у період воєнного стану в Україні

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що відповідно до частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року    № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), зокрема, є фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів) (п. 4 частини 1 ст. 4 Закону № 2464).

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464.

Так, згідно з абзацом першим п. 9 прим. 19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого п. 2 частини 1 ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (абзац другий п. 9 прим. 19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи у разі припинення підприємницької діяльності ФОПом на загальній системі оподаткування

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (ФОП) за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування подає податкову декларацію про майновий сан і доходи протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та сплачує податок на доходи фізичних осіб протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої декларації.

В Яворівській ДПІ проведено практикум щодо подання декларації про майновий стан і доходи

Днями в приміщенні Яворівської ДПІ проведено практикум щодо створення, заповнення, підписання та відправлення декларації про майновий стан і доходи через Електронний кабінет.

Електронний кабінет – це найбільш популярний сервіс ДПС, який є захищеним та безпечним електронним сервісом.

Сьогодні у платників, завдяки функціонуванню Електронного кабінету, є можливість отримати всю необхідну інформацію, довідки, консультації, подати звітність до податкових органів.

Сервіс знаходиться у відкритому доступі, його легко знайти за допомогою пошукових систем, зазначивши в пошуковому рядку «Електронний кабінет ДПС», або перейти за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua.

Податкова декларація подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в такі граничні строки:

громадяни, які мають право на податкову знижку, мають право подати до 31.12.2024 включно;

фізичні особи-підприємці (крім осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування), особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за результатами 2023 року з урахуванням Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», повинні подати податкову декларацію до 01 травня 2024 року включно;

громадяни, які зобов’язані подати податкову декларацію, повинні подати до 01 травня 2024 року, що настає за звітним роком.

Також повідомлено про безкоштовний мобільний застосунок «Моя податкова», який забезпечує громадянам простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової.

Обирайте зручний спосіб звітування про свої минулорічні доходи: Декларацію можна подати за допомогою Електронного кабінету

Яворівська ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області інформує, що до завершення кампанії декларування доходів, отриманих у 2023 році, залишилося менше, ніж  2 тижні.

Громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік (далі – декларація), мають задекларувати свої минулорічні доходи до 1 травня 2024 року.

Декларацію можна подати в один з таких способів:

– особисто або уповноваженою особою;

– поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Використання цього електронного сервісу:

– скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

– мінімізує помилки при заповненні декларації;

– надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Як здійснюється вхід до Електронного кабінету з застосуванням ключа з «Хмарного сховища»?

Захищений носій особистого ключа – засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки, що призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на ньому даних від несанкціонованого доступу. Такий захищений носій може зберігатися у вигляді електронного носія або може бути реалізований у вигляді «Хмарного сховища».

Сервіс «Хмарне сховище» надає можливість зберігати особисті ключі користувачів у засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки (захищеному колективному сховищі особистих ключів підписувачів, доступного онлайн).

Особистий ключ зберігається у «Хмарному сховищі» кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (далі – Надавач) всередині захищеного апаратно-програмного пристрою. Кожен особистий ключ захищений паролем, доступ до якого є тільки у власника та використання його можливе лише після успішної аутентифікації (ідентифікації особи) Надавачем.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал Державної податкової служби України.

Для здійснення входу до приватної частини Електронного кабінету з застосуванням особистого ключа з хмарного сховища користувачу необхідно:

у вікні «Вхід до особистого кабінету» обрати вкладку «Хмарне сховище»;

з випадаючого списку в полі «Провайдер» обрати відповідного Надавача, в якого було отримано особистий ключ з «Хмарного сховища»;

заповнити поле «Ідентифікатор користувача» (за необхідності);

натиснути кнопку «Отримати посилання», перейти за посиланням (або сканувати Qr-Код) та підтвердити авторизацію на ресурсі Надавача. Після чого системою буде автоматично здійснено вхід до приватної частини Електронного кабінету.

Джерело