Відеофейк: Українці готові жити навіть «поруч із Чорнобилем», аби тільки сховатися від ТЦК

  • Автор допису:

Відео є сфабрикованим. Насправді в оригінальному відеооголошенні йдеться про продаж будинку у Вінницькій області України, за 300 кілометрів від Прип’яті. Із відеоролика навмисно вирізали закадровий голос з інформацією про справжнє місцезнаходження будинку та додали довільний текст, який нібито свідчить про те, що це житло розташовано неподалік Чорнобиля. Це зроблено для дискредитації мобілізаційної кампанії в Україні.

У соціальних мережах та в російських пабліках поширюють інформацію про те, що українці нібито готові жити навіть у Чорнобилі, аби тільки врятувати своє життя.

«Підприємливі українці почали робити мінімальний ремонт та продавати «безпечні будинки неподалік Прип’яті». Серед головних плюсів – відсутність ТЦК. Ціна такого задоволення — 6500$», — повідомляють користувачі соцмереж, розповсюджуючи у своїх публікаціях відео з оголошенням про «продаж будинку поблизу Прип’яті». Чоловічий закадровий голос у відео розповідає про ділянку й будинок, виставлений на продаж, а на самому відеоряді є написи «Безпечний дім неподалік Прип’яті», «Відсутність ТЦК» «Є ремонт, чисто, затишно, пічне опалення».

Скриншот – zp-news.ru

Насправді це оголошення про продаж будинку в селі Краснянка Вінницької області, яке не має жодного стосунку ні до чорнобильської зони відчуження, ні до спроб потенційних покупців втекти від мобілізації в Україні.

Оригінал відео, яке розповсюджується в соцмережах та в російських ЗМІ, ми знайшли на українському YouTube-каналі «Переїхати в село легко». Канал був створений у грудні 2022 року та присвячений оглядам виставлених на продаж приватних будинків, розташованих у сільській місцевості. Згадане відео знаходиться в розділі YouTube Shorts каналу і на сьогодні набрало понад 19 тисяч переглядів.

Примітно те, що і голос ведучого за кадром, і фонова музика, і детальна інформація про нерухомість, і фотографії будинку та двору повністю збігаються з фейковим оголошенням про продаж будинку біля Чорнобиля. Тобто стає очевидним, що йдеться про одне й те саме оголошення. Проте на початку оригінального відео ведучий заявляє, що будинок розташовано у селі Краснянка Тиврівського району Вінницької області. У фейкових публікаціях цю інформацію вирізали за допомогою програм відеомонтажу і для більшої достовірності додали текст на самому відеоряді, який стверджує, що будинок стоїть недалеко від Прип’яті. В оригінальному оголошенні жодного тексту на відео немає. Відстань від Краснянки до Прип’яті по прямій становить понад 300 кілометрів.

Крім того, у підробленому оголошенні змінили вартість будинку. За словами авторів фейку, ділянка біля Прип’яті коштує $6500, але в оригінальному відео названо ціну $2500. Це зроблено, очевидно, для того, щоб показати: українці готові викладати чималі суми грошей, аби лише якнайдалі сховатися від ТЦК.

Нагадаємо, що чорнобильська зона відчуження пролягає на півночі Київської області. Вона утворилася внаслідок радіоактивного забруднення території після аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року. Її площа становить 36545 тисяч гектарів. Тут розташовано 76 населених пунктів, зокрема міста Чорнобиль, Прип’ять та залізнична станція Янів, з яких було евакуйовано населення. Понад 90 тисяч мешканців цього регіону назавжди залишили свої будинки.

Відтак продаж будинків неподалік Прип’яті в Україні заборонено, а інформація про це є черговим фейком російської пропаганди для дискредитації мобілізаційної кампанії в Україні. Оригінальне відео було навмисно змінено для створення хибного наративу про те, що українці готові жити навіть у зоні відчуження, аби тільки сховатися від ТЦК.

StopFake продовжує викривати схожі фейки, спрямовані на дискредитацію мобілізації в Україні, у матеріалах: «Фейк: В Україні хочуть зробити військовозобов’язаними жінок віком від 18 до 60 років», «Фейк: В Україні людина з інвалідністю загинула через кілька днів після «насильницької мобілізації»», «Фейк: В Україні хочуть мобілізувати росіян та білорусів зі статусом політичних біженців».

Джерело