Екологічна проповідь на квітну неділю Великого посту за Апостольським читанням

Екологічна проповідь на квітну неділю Великого посту за Апостольським читанням

Флп. 247 зач., 4, 4-9

Слава Ісусу Христу!

Любі брати і сестри в Христі, у цей святковий день Квітної (Вербної) неділі, коли ми згадуємо в’їзд Ісуса Христа до Єрусалима, хочу нагадати про значення християнського світогляду в контексті нашої екологічної відповідальності.

Послання апостола Павла до Филип’ян має для нас велике значення, оскільки закликає до радості, ввічливості й виявлення Богові наших прохань через молитву та дії з подякою.

Сьогодні я б хотів звернути увагу на глибокий зв’язок між духовністю і нашими обов’язками щодо збереження Божого створіння та управління дарами Творця  в дусі любові та справедливості. Послання апостола Павла до Филип’ян містить важливі інструкції, які є особливо актуальними для нашого розуміння екологічної відповідальності. Зокрема, хочу зосередитись на словах: «Радуйтеся завжди у Господі; знову кажу: радуйтеся» (Флп 4, 4).

Ця радість, про яку говорить Павло, не є поверхневою або ефемерною. Вона ґрунтовна, випливає з глибокого усвідомлення нашої єдності з Богом та Його створінням, а наше святкування цієї радості має включати відданість ідеї збереження й відновлення природного світу довкола нас. Адже коли дбаємо про землю, воду, повітря та всіх живих істот, які нам доручені, ми не тільки виконуємо екологічні обов’язки, але й радіємо спільно з Творцем.

Другий момент, який нам варто розглянути, – це заклик Павла до ввічливості: «Хай ваша ввічливість буде всім людям відома» (Флп 4, 5). Тут звучить нагадування про те, що наша поведінка має бути взірцем християнських цінностей у всіх аспектах життя включно з нашим ставленням до довкілля. Ввічливість тут можна інтерпретувати як нашу сталу повагу до природи й  турботу про неї, що вимагається від нас як стюардів землі.

Насамкінець хочу акцентувати на словах Павла про те, що ми повинні думати про все, «що правдиве, що чесне, що справедливе, що чисте» (Флп 4, 8). Це наш моральний компас для повсякденної діяльності. У контексті збереження довкілля це означає промоцію і підтримку практик, які сприяють сталому розвитку та не шкодять природі. Чистота довкілля, справедливий розподіл ресурсів і чесність у нашій екологічній практиці – це критерії, якими слід керуватися у власних рішеннях.

Молімося, щоб кожен з нас зміг особисто долучитися до збереження та захисту нашої спільної домівки – Землі – і відчути глибоку радість від єднання з Богом через цю святу місію. Амінь.

Підготував о. Павло Завіша, референт Бюро УГКЦ з питань екології у Кам’янець-Подільській єпархії.

 

Проповідь підготовлена в рамках Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2024 р.

Джерело