Фейк: Українські військові залишаться без виплат

В Україні витрати на безпековий сектор є захищеними статтями бюджету. Такі витрати фінансуються виключно за рахунок власних податкових надходжень, а також військових облігацій і не залежать від допомоги союзників України.

«Україна не має грошей на військових», – такою дезінформацією відреагували прокремлівські медіа на збільшення розміру виплат українським військовослужбовцям. Коментуючи рішення уряду України, російські ЗМІ заявили, що зростання виплат – це «пропагандистська» історія, яка «говорить про відчайдушне становище ЗСУ з погляду людського ресурсу, бо воювати ніхто не хоче йти», – запевняє агітпроп.

Скриншот – radiosputnik.ru

Кабінет Міністрів України 12 квітня 2024 року підтримав пропозицію Міністерства оборони України щодо  оновлення розміру грошових виплат військовослужбовцям та поліцейським. Відповідно до рішення, встановлюється додаткова виплата у розмірі 70 тисяч гривень військовим, які виконують бойові завдання на «нулі», на території противника чи тимчасово окупованій території України. Додаткова виплата нараховуватиметься військовим за кожних 30 днів, проведені на першій лінії оборони.

Таким чином, схема нарахування виплат українським захисникам під час військового стану має такий вигляд: заробітна плата (20-25 тисяч залежно від звання та стажу), бойові виплати (до 100 тисяч залежно від місця несення служби) та додаткова премія військовим на «нулі» (затверджені Кабміном 70 тисяч).

Відповідно до Статті 55 Бюджетного кодексу України, «заходи, пов’язані з обороноздатністю держави, які здійснюються за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету» є захищеними статтями і виплачуються у повному розмірі і своєчасно — незалежно від обставин. До цієї ж категорії належать виплати пенсій, зарплат бюджетникам, фінансування сфер освіти та медицини, а також надання низки інших критично важливих соціальних гарантій для населення.

В умовах російської агресії проти України безпека і оборона держави є абсолютними пріоритетами та найбільшою статтею держбюджету. Видатки сектору безпеки та оборони фінансуються виключно за рахунок власних податкових надходжень, а також військових облігацій – ці виплати не залежать від допомоги союзників України.

За даними Міністерства оборони України, у 2024 році на виплати військовослужбовцям виділено асигнування у сумі 862,6 мільярда гривень, що становить понад 70% бюджету Міноборони. Цей блок включає грошове забезпечення військових, додаткові виплати, харчування, речове забезпечення, винагороду за знищену техніку. При цьому в Міноборони наголошують, що оборонний бюджет України «закладено в умовах найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни», і, як свідчить досвід 2022 та 2023 років, він гнучкий і систематично переглядається урядом, реагуючи на потреби армії у бойових умовах.

«Слід брати до уваги динамічність ситуації на фронті та зростання потреб ЗСУ. У разі підвищення інтенсивності бойових дій, збільшення чисельності військ виникає потреба у залученні додаткового фінансування, а це, відповідно, тягне за собою зміни до бюджету та відповідні урядові рішення», – зазначив заступник міністра оборони України Юрій Джигір в інтерв’ю Армія Inform.

За підсумками 2023 року видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки та оборони становили 1843,8 млрд грн, або 60,8% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету. У тому числі гроші пішли на грошове забезпечення українських військових і поліцейських – зарплати виплачувались своєчасно і в повному обсязі.

Росія постійно просуває наративи про «дефолт» української економіки, намагаючись залякати населення України. Читайте розгорнуте спростування цієї тези у матеріалах StopFake: «Фейк: Україна розорена – скасовують пенсії і соцвиплати» та «Маніпуляція: Зеленський заявив, що США «позбавили українських пенсіонерів грошей».

Джерело