Фейк: Український банк пригрозив «ухилянтам» обмеженнями

Український банк Monobank не надсилав клієнтам повідомлень про обмеження для «ухилянтів». Закон України, на який посилаються автори підробленого повідомлення, не містить обмежень щодо проведення фінансових операцій. У коментарі StopFake представники банку також спростували розсилання таких повідомлень. Крім цього, текст повідомлення складено з помилками та низкою  неточностей.

Кремлівські ЗМІ та користувачі соціальних мереж почали поширювати фейкову інформацію про те, що український банк Monobank нібито розіслав користувачам попередження про обмеження низки фінансових операцій для «ухилянтів», тобто осіб, які ухиляються від мобілізації. Як «доказ», агітпроп прикріплює скриншот із телефону, на який нібито й надійшло таке повідомлення.

«Український Монобанк попереджає, що після набуття чинності законом про мобілізацію ухилянту заборонять заправляти машину, купувати квитки на потяг, користуватися таксі та навіть орендувати електросамокат за допомогою банківської картки. Фактично людей позбавляють права на свободу пересування», — пишуть користувачі.

Скриншот — facebook.com Скриншот сайту Мрія

Після поширення такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді український банк почав попереджати клієнтів про обмеження фінансових операцій для осіб, які ухиляються від мобілізації. Як і слід було очікувати, ця інформація виявилася вигаданою.

У новому Законі України про мобілізацію, на який посилаються пропагандисти у своєму фальшивому «повідомленні від банку», не передбачено обмеження фінансових операцій із банківської картки. Єдине, у чому можуть бути обмежені військовозобов’язані, — це право на керування транспортним засобом та отримання консульських послуг за кордоном. При цьому обмежити людину в керуванні автівкою можна буде лише за рішенням суду, але не банку.

StopFake звернувся з інформаційним запитом до Monobank. Ми запитали, чи справді банк розіслав таке попередження про нові обмеження. У банку спростували розсилання такої інформації, а також надсилання клієнтам відповідного повідомлення.

Скриншот відповіді Monobank

До того ж російський агітпроп припустився низки помилок у своєму підробленому скриншоті. Наприклад, на початку «повідомлення від банку» неправильно названо закон, на який дається посилання. Пропагандисти написали: «з ухваленням Закону №3633-ІХ з окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». У той час як, згідно з  офіційним документом, слід було написати «з ухваленням Закону №3633-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Окрім цього, агітпроп просто забув перекласти українською мовою одне речення в частині, де йдеться про обмеження на придбання квитків на потяг чи автобус. Навряд чи банк допустив би стільки неточностей в одному офіційному повідомленні.

Скриншот фальшивого повідомлення

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що українським прикордонникам «дозволили відкривати вогонь по ухилянтах, а також застосовувати FPV-дрони на ураження».

Джерело