В Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатом

В Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатом

У четвер, 25 квітня, у храмі Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата відбулася зустріч із духовенством, братством та сестринством, а також касирами Боднарівського протопресвітеріату Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Традиційно зустріч розпочалася зі спільної молитви, а відтак із вітальним словом до гостей звернувся о. Степан Балагура, синкел у справах духовенства та священничих родин, який привітав всіх присутніх у залі та закликав до плідної праці задля спільного блага.

Звертаючись до присутніх, о. Степан передав вітання від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина та Владики Миколи Семенишина, Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Відтак о. Степан розповів, що мета сьогоднішньої зустрічі — познайомитися із помічниками парохів, а також дати відповідь на всі питання, які цікавлять гостей.

Опісля цього священнослужитель зазначив, що нещодавно відбулася презентація діяльності благодійних структур, які діють при нашій Архієпархії. Проаналізувавши всю задокументовану допомогу, надану від початку повномасштабного вторгнення, її загальна вартість становила 700 000 000 гривень.

«Ми багато працюємо над тим, щоб мати змогу підтримувати людей у потребі. Досі у будинках Архієпархії, зокрема у Заріччі та у Підлютому, проживає понад сотня внутрішньо переміщених осіб, дім яких знаходиться в окупації, або ж зруйнований вщент. Ми працюємо над спорудженням реабілітаційного центру, який вже зовсім скоро відкриють при “Клініці святого Луки”», — підкреслив о. Степан.

Душпастир також наголосив на важливості євангелізації та катехизації на всіх рівнях для різновікових категорій парафіян, а також закликав в особливий спосіб залучати молодь до активного життя у Христовій Церкві.

Опісля цього о. Степан мав нагоду поспілкуватися зі всіма присутніми й подякував за ту роботу, яка вже сьогодні ведеться при парафіях.

Відтак о. Олексій Данилюк, промотор справедливості Архієпархії, розповів про працю Митрополичого трибуналу й виокремив основні питання, що стосуються канонічного права.

Наступним до гостей звернувся о. Віталій Максимів, синкел у парафіяльно-економічних справах та соціального підприємництва, який представив присутнім діяльність гуманітарного центру Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ за 2023 рік й акцентував на необхідності звітності про благодійну допомогу, яку парафії надають людям у потребі.

Священнослужитель також повідомив про знижки у розмірі від 80 до 100% на послуги у Лікувально-діагностичному центрі «Клініка святого Луки» для осіб з інвалідністю, пенсіонерів, дітей-сиріт, сімей загиблих Воїнів та дітей з малозабезпечених сімей. Отець Віталій також додав, що для того, аби отримати пільгові послуги, необхідно пред’явити відповідний документ.

Опісля говорили про бухгалтерські питання, їх представила п. Наталія Філліпова, головна економістка фінансового-юридичного відділу Архієпархії. 

Далі о. Євген Андрухів, голова Комісії сакрального мистецтва Архієпархії, розповів про етапи зовнішнього та внутрішнього облаштування храмів, а також про оформлення відповідної документації для реставрації храмів.

Відтак бр. Андрій Луців, керівник відділу будівництва Архієпархії, розповів присутнім про особливості процесу будівництва й ремонтно-реставраційних робіт при парафіях.

Своєю чергою о. Іван Смішко, головний юрист Архієпархії, ознайомив учасників зборів з різними юридичними аспектами, з якими часто зустрічаються на парафіях.

Згодом слово мав о. Іван Стефурак, керівник Департамент інформації Архієпархії, який розповів про різні структури Департаменту, представив їхню діяльність, а також заохотив до тісної співпраці у медійній сфері.

«Наше з вами основне завдання — розповсюджувати добру новину. Ми покликані творити справжній медійний приклад. Коли подаємо наші новини, дуже важливо керуватися принципом апостола Павла, який у Посланні до Галатів говорить: “Живу вже не я, а живе у мені Христос”. Перед своїми вірними ми маємо проповідувати так, щоб люди, дивлячись на нас, бачили Ісуса, щоб вони, читаючи нашу новину, знаходили у ній Христа. Тому будьмо добрими комунікаторами Слова Божого», — зазначив о. Іван.

Насамкінець до гостей звернувся о. Ігор Клюба, відповідальний за Біблійний апостолят Архієпархії, що діє при Катетихичній комісії. Священнослужитель зазначив, що євангелізація та катехизація на кожній парафії повинна бути на першому місці. Також о. Ігор ствердив, що найкращим методом євангелізації є проведення біблійних гуртків при храмах. Вони допомагають вірним роздумувати над Божим словом та шукати його правдивого змісту, єднаючись у спільноті. За словами душпастиря, такі маленькі спільноти будують велику парафію та направду оживлюють її.

На завершення о. Михайло Макар, віцеканцлер Архієпархії, подякував усім присутнім за увагу й провів молитву на завершення.

В Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатомВ Архієпархії відбулася формаційна зустріч із Боднарівським протопресвітеріатом

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело