Вакцинація дітей за календарем щеплень не лише знижує ризик зараження, а й допомагає уникнути ускладнень – Валентина Гінзбург

Вакцинація дітей за календарем щеплень не лише знижує ризик зараження, а й допомагає уникнути ускладнень, що можуть призвести до інвалідності та навіть летальних наслідків. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Якщо ви намагаєтесь дати своїй дитині все необхідне, але при цьому не зважаєте на вакцинацію як на ефективний засіб захисту від небезпечних інфекційних хвороб – ви робите помилку, що призведе до серйозних наслідків. Адже імунопрофілактика за календарем захищає не лише здоров’я, а й життя», – прокоментувала Валентина Гінзбург.

Вона нагадала, що такі хвороби, як кір, правець, поліомієліт, паротит, дифтерія, туберкульоз та інші, кожна з яких свого часу загрожувала людству, належать до категорії вакцинокерованих. Для запобігання захворюванню необхідно вчасно робити щеплення. Дорослі також мають вакцинуватися за календарем, адже є щеплення, що вимагають підсилення додатковою дозою в певному віці (наприклад, проти дифтерії, правця).

Директорка Департаменту наголосила, що ускладнення мають усі хвороби, яким можна запобігти завдяки щепленням. Наприклад, кір може спричиняти пневмонію, енцефаліт, пошкодження серцевого м’яза (міокардит). Правець загрожує закупоркою головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії згустком крові, емболією легеневої артерії та може бути смертельним. Паротит викликає гострий панкреатит, менінгіт, ураження органів слуху, чоловіче безпліддя. Дифтерія – блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, ураження нервової системи.

Валентина Гінзбург також зауважила, що наразі вакцинація потрібна як ніколи – через активну міграцію всередині країни, від’їзди та повернення з-за кордону, стрес та ослаблення захисних сил організму. До того ж наразі і діти, і дорослі багато часу проводять в укриттях – закритих приміщеннях з великою скупченістю людей, що також сприяє швидкому розповсюдженню вірусів і бактерій.

«Вакцинація актуальна саме зараз ще й тому, що попереду канікули. А це означає поїздки на відпочинок, в інші регіони та країни. Щепіть дитину, щоб бути впевненими, що вона повернеться здоровою та не заразиться від свого однокласника, який повернувся з канікул хворим», – закликала директорка Департаменту.

Вона порадила батькам, які мають сумніви щодо наявності всіх необхідних щеплень у дитини, звернутися до лікаря за консультацією. Та зауважила, що персональну імунопрофілактику можна «наздогнати», якщо пропустили щеплення через протипоказання або з інших причин.

«Вакцинація починає захищати нас із перших днів життя. Тож не варто добровільно відмовлятися від такого захисту. І точно не можна відмовляти своїй дитині в захисті здорового майбутнього!» – наголосила Валентина Гінзбург.

Додаткову інформацію про вакцинацію для дітей та дорослих можна дізнатися на Національному порталі з імунізації за посиланням: https://vaccine.org.ua/.

Джерело