Відеофейк: Український військовий підірвався під час тренування

Український військовий не підривався під час тренування зі скидання боєприпасів із безпілотного літального апарату (БПЛА). Відео, яке нібито доводить «вибух», було змонтоване або створене за допомогою ефекту Explosion.

Кремлівські ЗМІ й користувачі соціальних мереж почали поширювати фейкову інформацію про те, що український військовий нібито підірвався під час тренування зі скидання боєприпасів із БПЛА. Як «доказ» агітпроп прикріплює відео, де чоловік у військовій формі виконує скидання, але боєприпас нібито вибухає поблизу нього.

Скриншот — facebook.com

«Українські бойовики останнім часом демонструють просто феєричну тягу до самовипилу», — описують відео користувачі.

Після поширення  такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді український військовий підірвався під час тренування з БПЛА. Як і слід було очікувати, ця інформація не відповідає дійсності.

Вивчаючи відео, що поширюється в мережі, StopFake звернув увагу на те, що «вибух» має неприродний вигляд. Справа в тому, що в ролику не видно моменту детонації. Кадр із вибухом з’являється різко і одразу перекриває те, що відбувалося у кадрі. У програмі для редагування відео Adobe Premiere Pro видно, що «вибух» перекрив оригінальне відео за 1 соту секунди.

Скриншот відео на 10,05 секунді в Adobe Premiere Pro Скриншот відео на 10,06 секунді в Adobe Premiere Pro

Така різка зміна кадрів дала підставу припустити, що відео змонтоване. StopFake почав шукати подібні «вибухи» в інтернеті. Виявилося, що це досить популярний ефект, який можна накласти на будь-яке відео. Наприклад, у соціальній мережі Instagram він називається Explosion. Ми створили схоже відео з вибухом і так само розбили его на кадри в Adobe Premiere Pro. Зроблені в один час стоп-кадри з цього ефекту і фейкового ролика доводять, що це один і той самий «вибух».

Скриншот фейкового відео в Adobe Premiere Pro Скриншот ефекту на відео в Adobe Premiere Pro

Судячи з усього, агітпроп додав «вибух» на відео з військовим або видав чийсь жарт за «підрив українського військового під час тренування» для дискредитації Збройних сил України. Цей відеофейк почав поширюватися не лише в російському сегменті інтернету, а й у сегментах іншими мовами світу (1, 2).

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський нібито заявив, що в українських військах «все погано».

Джерело