Вірні Київської Архиєпархії звершили ювілейне паломництво «Заздрість-Зарваниця»

У днях 20-21 квітня 2024 року, від с. Заздрість до Марійського духовного центру «Зарваниця» відбулась 20-те ювілейне паломництво, організоване від храму УГКЦ на Аскольдовій Могилі у місті Києві. Духовна подія об’єднала прочан із Київщини, Хмельниччини, Львівщини та Тернопільщини. Участь у прощі взяли також семінаристи КТДС.

Вірні Київської Архиєпархії звершили ювілейне паломництво «Заздрість-Зарваниця»

Духовна мандрівка розпочалась у п’ятницю дорогою із Києва на Тернопільщину. Звідти, у суботу 20 квітня паломники пройшли шляхами дитинства Йосифа Сліпого, селом Заздрість. Саме там знаходиться його рідна домівка, школа, дорога до храму й могили предків.

Зазначимо, що дана проща відбувається уже 20-ий рік поспіль, а головними організаторами її є кияни, в особах Громадського та Церковного діяча Богдана Тернопільського, уродженця села Заздрість і його дружини Світлани. 

З передісторії цієї Хресної дороги, вартує зазначити, що вона була започаткована парафіяльною спільнотою Миколая Чудотворця з Аскольдової Могили у місті Києві під проводом душпастиря митрофорного протоєрея Ігоря Онишкевича у 2004 році. Присвячена наміру спасіння України, а цьогоріч її молились в особливий спосіб за перемогу України та мир у всьому світу. Бо саме Україну вважають тим наріжним каменем, який відкинули будівничі, але який стане головним на розі, про що ще в XIX ст. написав Микола Костомаров в книзі «Буття українського народу».

Кожна стація хресної дороги є унікальною та цінною для учасників паломництва та їх рідних, бо має особливу історію та особисті свідчення зцілень, які дуже часто та чітко проявляються в їхньому житті. Всі ці хрести є глибокою пожертвою й вдячністю за отриману ласку від Милосердного Господа. На завершення Хресної дороги помолились у стіп Зарваницької чудотворної ікони Матері Божої в храмі Пресвятої Трійці.

Зарваниця – це особливе місце, у якому віряни відчувають Божу присутність та опіку Пресвятої Богородиці, котра щиро підносить свої молитви до Бога. Саме у цьому Марійському духовному центрі в недільний день 21 квітня, прочани помолились Божественну Літургію та пройшли Хресну дорогу.

Вірні Київської Архиєпархії звершили ювілейне паломництво «Заздрість-Зарваниця»

«Висловлюємо щиру вдячність за можливість молитовної єдності паломникам, отцям та вірянам дякуємо за теплу гостинність мешканцям Тернопільщини, які по дорозі на своїх парафіях були тим інструментом в руках Бога, який подавав нам хліб щоденний» – діляться семінаристи.

За матеріалами: Медіа-центр КТДС

Пресслужба Київської Архиєпархії

Джерело