З Великопосною ініціативою до львівських курсантів-правоохоронців

З Великопосною ініціативою до львівських курсантів-правоохоронців

У вівторок, 23 квітня, у свято влкмч. переможця і чудотворця Юрія в рамках проведення Великопосної екосоціальної ініціятиви «Екологічне навернення для порятунку створіння» референт Бюро з питань екології у Львівській архієпархії о. Сергій Довба завітав до курсантів Львівського державного університету внутрішніх справ. Символічно, що св. Юрій Переможець вважається покровителем правоохоронців Львівщини, а навпроти Головного управління національної поліції у Львівській області розташований пам’ятник цьому святому.

Упродовж 1,5 год. присутнім курсантам університету роз’яснено поняття «Інтегральна екологія», тобто щоденний стиль життя людини-християнина, в основі якого присутні любов та гармонія у чотирьох фундаментальних вимірах відносин: з Богом, з ближніми, із собою та усім Божим творінням, тобто навколишнім природним середовищем.

Також представлено постаті св. Франциска з Асижу та праведного митрополита Андрея Шептицького як взірців відповідного стилю життя. Присутнім окреслено цілі і завдання християнина в періоді Великого Посту, а саме – відновлення згаданих гармонійних відносин у цих чотирьох вимірах. Звернено увагу на стрімке поширення негативного явища під назвою «екологічний гріх», що руйнує як відповідні відносини, так і призводить до страждання кожного їх суб’єкта: людини і усього створіння (пор. Рим 8, 22).

З Великопосною ініціативою до львівських курсантів-правоохоронців

Обговорено і наочно представлено через перегляд відповідних тематичних анімацій катастрофічні наслідки конкретних побутових гріхів. На прикладі вмісту відповідної тематичної валізки енергоефективності присутнім було продемонстровано та роз’яснено практичні способи вираження любові до Божого творіння через плекання екологічних чеснот, використання конкретних еко-інноваційних технологій у повсякденному житті та формування екологічно-відповідальної поведінки щодо Його дарів: повітря, води, енергоресурсів, їжі тощо.

З метою мінімізації пластикового забруднення світу обговорено необхідність використання у повсякденному житті альтернативних багаторазових речей, а також важливість сортування сміття. На прикладі еко-гріха, пов’язаного із знущанням над тваринами, курсантам запропоновано виключити зі свого стилю життя відвідування цирків, зоопарків та перетримування в домашніх умовах диких тварин.

З Великопосною ініціативою до львівських курсантів-правоохоронців

Наприкінці зустрічі курсанти довідалися про важливість для «успішного складання іспиту в есхатологічному вимірі» максимально «чистої», тобто неегоїстичної і некорисливої мотивації в особистих морально-добрих екологічних рішеннях та вчинках, зокрема в частині захисту і збереження творіння-природи і нашого спільного Дому-Землі. Екореферент запропоновав поглянути на живі Божі створіння, зокрема рослини і тварини як на такі, котрі є цінними для свого Творця, і що своїм життям вони щоденно Його прославляють.

Бібліотеці Університету було передано тематичні роздаткові матеріали в т.ч. папську енцикліку, декілька примірників церковного еко-календаря, еко-просвітницьку літературу, а всім присутнім – тематичні закладки для читання й «Екологічний декалог Патріарха Святослава».

З Великопосною ініціативою до львівських курсантів-правоохоронців

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело