Що може бути більш «естетичним», ніж католицизм? Чому справжня краса знаходиться в нашій вірі

Що може бути більш «естетичним», ніж католицизм? Чому справжня краса знаходиться в нашій вірі

Естетика – одне з модних слів, які ми часто чуємо сьогодні. Сайти соціальних мереж, такі як TikTok, X, Instagram і Pinterest, переповнені публікаціями з хештегом #aesthetics, і багато користувачів, особливо жінки, хочуть зробити естетику стилем життя.

Що означає бути естетичним?

«Естетичний» — це слово, яке походить від грецького «aisthetikos», що означає «чуттєве сприйняття».

Значення, яке, мабуть, найкраще описує популярну тенденцію, було б «про або пов’язане з оцінкою чи сприйняттям краси».

У наш час естетичний тренд використовується для позначення того, що є особливо красивим і приємним для ока. Естетика стосується декорацій, моди та навіть того, що ми робимо щодня, пише ChurchPop.

Він застосовується того, як ми зачісуємося, який макіяж використовуємо, який одяг носимо і яку діяльність виконуємо (наприклад, подаємо собі каву чи ретушуємо відповідну фотографію за допомогою емодзі).

Хештег #aesthetic з’являється в понад 30 мільйонах відео TikTok (без перебільшення). У цьому тренді переважають мінімалізм, вінтаж і кокетливі стилі.

Людей, особливо дівчат, які вважають себе естетичними, приваблює гарне і приємне, і цей стиль робить їх щасливими.

Ми можемо відчувати цей смак, тому що нас від природи захоплює те, що є простим, чистим, спокійним і фотогенічним, і те, що є «грою» – естетикою.

Ми хочемо бачити та організовувати або прикрашати наші простори таким чином, тому що ми хочемо, щоб це відображало та представляло нас. Ми прагнемо зробити наш зовнішній вигляд естетичним, демонструючи свій найкращий стиль у соціальних мережах і дозволяючи іншим милуватися цією красою.

Ще до Христа тема краси турбувала великих мислителів.

Для Платона краса ототожнювалася з добром і була «верховною ідеєю», тоді як для Аристотеля краса була приємною для ока і сутністю, цінною сама по собі.

Отже, що таке насправді естетика?

Навіть якщо ми спробуємо, ми не завжди будемо «інстаграмними», і ми не будемо подобатися всім. Проблема в тому, що іноді ми не помічаємо того факту, що найестетичніше, що у нас є, це наша внутрішня краса.

Ми красиві від природи (не має значення, якщо ми не естетичні для соціальних мереж), тому що справжня краса залежить не від смаку суб’єкта, а від тієї краси, яка вписана в глибину нашого єства.

Речі прекрасні, тому що вони впорядковані, і схожі, тому що вони мають внутрішній зв’язок, який породжує цілісну, добре продуману та гармонійну єдність (перефразуючи святого Августина).

Краса складається з цілого буття, присутнього у фрагменті через точну відповідність між частинами, які його складають.

Якщо ми красиві, то це тому, що ми беремо участь в образі та подобі краси Бога.

Ми більше, ніж естетичні, тому що ми маємо об’єктивну красу, яка є справжньою, хоча для декого ми не привабливі для очей. Прекрасне випливає з дна і проявляється, серед іншого, в тому, що є естетичним.

Бог, люди та речі прекрасні не тому, що вони нам подобаються, але вони подобаються нам тому, що вони прекрасні.

Бог прекрасний, абсолютно естетичний і приємний для очей. Він і всі його діла мають досконалість і порядок, який є прекрасним.

Природа, людина, Всесвіт, все, що походить від Бога, має досконалу гармонію.

Підбірку зображень за хештегом #католицька_естетика  у Pinterest можете переглянути на посиланням.

Джерело