Шотландія: єпископи закликають не допустити легалізації евтаназії

Шотландія: єпископи закликають не допустити легалізації евтаназії

У своєму пастирському листі єпископи Шотландії просять католиків закликати своїх депутатів відхилити нещодавно опубліковані пропозиції щодо легалізації так званого асистованого самогубства.

Лист зачитали в усіх 460 католицьких парафіях Шотландії під час Святих Мес 27 та 28 квітня 2024 року.

Священнослужителі назвали пропозицію депутата від ліберальної партії Ліама Макартура «небезпечною» та закликали депутатів зосередити свою енергію на покращенні паліативної допомоги, яка, за їхніми словами, «недофінансована та обмежена».

У листі єпископи зазначили, що закон, який «дозволяє нам вбивати наших братів і сестер, веде до небезпечної спіралі, яка завжди ставить під загрозу найбільш уразливих членів нашого суспільства, включаючи людей похилого віку та інвалідів, а також людей з психічними розладами.

Вони навели приклад ситуації в регіонах, де евтаназію легалізовано, і де, як в американському штаті Орегон, половина тих, хто обирає так зване асистоване самогубство, робить це тому, що вважає себе тягарем для своїх сімей, громад і системи охорони здоров’я.

Шотландські єпископи зазначають, що «коли вразливі люди, включаючи людей літнього віку та інвалідів, висловлюють стурбованість тим, що вони є тягарем, правильною реакцією є не те, що вони повинні померти, а взяти на себе зобов’язання задовольнити їхні потреби та забезпечити їм турботу та співчуття, щоби допомогти їм жити».

Шотландські ієрархи наголосили: «Хоч наше суспільство вже характеризується великою нерівністю, ми не потребуємо асистованого самогубства, щоб чинити нестерпний тиск на знедолених, які не мають права голосу в цій дискусії».

Джерело: Римсько-Католицька Церква в Україні

Джерело