Стартував конкурс «Мистецтво безпеки праці» до Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі

Із нагоди Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі, що відзначають щороку 28 квітня, Державна служба України з питань праці оголосила конкурс «Мистецтво безпеки праці». У програмі конкурсу – низка подій, які об’єднають таланти, інновації та бажання створити безпечне робоче середовище.

Конкурс проводить Держпраці спільно з організаціями роботодавців і профспілок в онлайн-форматі.

Цього року темою Всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі стало дослідження впливу зміни клімату на безпеку та здоров’я працівників на роботі.

Професійні ризики, що посилюються зі зміною клімату, включають надмірну спеку, ультрафіолетове випромінювання, забруднення повітря, великі промислові аварії, екстремальні погодні явища, збільшення паразитарних та інфекційних захворювань, підвищений вплив хімічних речовин.

Як зазначають у Держпраці, в умовах повномасштабної війни безпека праці набуває особливої уваги, а ризики від зміни клімату суттєво збільшуються. Функціонування підприємств ускладнюється навіть на умовно безпечних територіях, що позначається і на безпеці працівників. Війна підвищує ризики настання великих промислових аварій та впливу небезпечних хімічних речовин, наслідком чого стають нещасні випадки, нехарактерні для мирного часу. А безперервні ракетні атаки агресора призводять до негативного психоемоційного стану працівників, які постійно перебувають у стресі.

Мета конкурсу – дати змогу працівникам поділитися власними ідеями щодо безпеки праці.

На учасників конкурсу чекає:

  • відзнака інноваційних ідей та рішень для безпеки на робочому місці;
  • підтримка кращих фахівців у галузі охорони праці;
  • презентація ефективних програм психосоціальної підтримки.

Із деталями конкурсу можна буде ознайомитися на офіційному сайті Держпраці.

Джерело