Кард. Паролін: Апостольський Престіл готовий бути посередником у досягненні миру

Кард. Паролін: Апостольський Престіл готовий бути посередником у досягненні миру

Гуманітарні дії, зокрема звільнення військовополонених і дітей, депортованих до росії, – інструменти, які визначають шлях до переговорів і припинення війни в Україні, вважає Державний секретар Ватикану. Про це повідомляє Vatican News.

В інтерв’ю італійському виданню Avvenire кардинал П’єтро Паролін зазначив, що анонсована участь Франциска у саміті G7, яка відбудеться в італійській Апулії 13-15 червня 2024 року, – це вияв занепокоєння за майбутнє розділеного світу.

“Святіший Отець серйозно стурбований ситуацією, в якій ми живемо, і постійно поновлює свої заклики до пошуку шляхів, доріг і способів досягнення миру”, — сказав дипломат. Він зазначив, що Франциск готовий використати всі запропоновані йому інструменти та простір, аби “спробувати відновити тканину міжнародної спільноти, яка нещодавно була розірвана і, на жаль, відчуває труднощі з об’єднанням”.

Держсекретар висловив переконання, що папський заклик із вимогою про обмін військовополоненими між росією та Україною, який прозвучав на Великдень, “був почутий і прийнятий”. “Я не можу розголошувати подробиць, але ми сприймаємо це як позитивний знак, оскільки вважаємо, що всі зусилля, докладені минулого року кардиналом Маттео Дуппі під час місії, довіреної йому Папою, мали велику цінність”, – зазначив ієрарх.

На думку кард. Пароліна, зосередження уваги на гуманітарних аспектах – як щодо військовополонених, так і щодо дітей – могло б створити умови для переговорів і, як наслідок, для припинення війни.

Відповідаючи на запитання, чи місія італійського кардинала, вже завершена глава дипломатії Святого Престолу наголосив, що її головною метою є запуск механізму повернення додому депортованих до росії українських дітей. “«Місія кардинала Дзуппі була в основному зосереджена на цьому аспекті, але я не думаю, що вона завершена – вона залишається відкритою для будь-яких змін, які можуть відбутися”, – сказав він.

Держсекретаря Ватикану також запитали про діяльність, яку Апостольська Столиця здійснює на Близькому Сході для відновлення миру в регіоні. За його словами, зусилля ведуться на різних рівнях, не лише на дипломатичному.

“Ситуація дуже складна. Однак я думаю, що є рішення. Коли ми говоримо про формулу двох держав, то є конкретна пропозиція, до якої потрібно рухатися. Можливо, це допомогло б знайти остаточне рішення”, – наголосив ватиканський дипломат, додавши, що першим кроком є припинення бойових дій і забезпечення хоча б перемир’я.

Кардинал Паролін запевнив, що Святий Престіл готовий всюди бути посередником для досягнення миру.

Джерело