Кардинал Паролін: заклик про обмін полоненими був почутий і прийнятий

Кардинал Паролін: заклик про обмін полоненими був почутий і прийнятий

«Гуманітарні дії, в тому числі звільнення військовополонених і дітей, депортованих до Росії, є інструментами, які вказують шлях до переговорів і припинення війни в Україні». Про це Державний Секретар Святого Престолу сказав в інтерв’ю італійській газеті «Avvenire». Кардинал П’єтро Паролін підкреслив, що Папа готовий використовувати всі інструменти і простори, які йому пропонують для відновлення миру.

Ватиканський дипломат зазначає, що анонсована участь Франциска у саміті G7, який відбудеться в італійській Апулії від 13 до 15 червня, є вираженням стурбованості майбутнім поділеного світу. «Святіший Отець глибоко стурбований ситуацією, в якій ми живемо, і постійно повторює свої заклики шукати дороги, стежки і стежечки до миру», – сказав кардинал Паролін. Він зазначив, що Франциск готовий використовувати всі запропоновані йому інструменти і простори, щоб «спробувати відновити полотно міжнародної спільноти, яке нещодавно було розірване на частини і, на жаль, має труднощі з возз’єднанням».

Держсекретар Ватикану висловив переконання, що папський заклик з вимогою обміну військовополоненими між Росією і Україною, який прозвучав на Великдень, «був почутий і прийнятий». «Я не можу розголошувати деталі, але ми сприймаємо це як позитивний знак, оскільки вважаємо, що всі зусилля, докладені минулого року кардиналом Маттео Дзуппі під час місії, довіреної йому Папою, мали велику цінність», – сказав єрарх. Він висловив переконання, що саме зосередження на гуманітарних аспектах – як щодо військовополонених, так і щодо дітей – може створити умови для переговорів і, як наслідок, припинення війни. Відповідаючи на запитання, чи місія італійського кардинала вже завершена, він підкреслив, що її першочерговою метою було запустити механізм повернення додому українських дітей, депортованих до Росії. «Місія кардинала Дзуппі була в основному зосереджена на цьому аспекті, але я не думаю, що вона завершена і залишається відкритою для будь-якого розвитку подій, які можуть мати місце», – сказав кардинал Паролін.

Держсекретаря Ватикану також запитали про дії, які вживає Святий Престол на Близькому Сході для відновлення миру в регіоні. Кардинал Паролін відповів, що вони здійснюються на різних рівнях, не тільки дипломатичному. «Ситуація надзвичайно складна. Однак, мені здається, що є рішення. Коли ми думаємо про формулу двох держав, то є конкретна пропозиція, до якої ми повинні рухатися. Можливо, це допомогло б знайти остаточне рішення», – підкреслив ватиканський дипломат, додавши, що насамперед необхідно припинити бойові дії і забезпечити хоча б перемир’я. Він вказав, що Святий Престол готовий виступати посередником у питанні миру.

Джерело: Римсько-Католицька Церква в Україні

Джерело