У Цеблові відзначили 110-ту річницю від дня смерті о. Кирила Селецького

Деталі Створено: Вівторок, 30 квітня 2024, 10:41

У Цеблові відзначили 110-ту річницю від дня смерті о. Кирила Селецького

У Цеблові відзначили 110-ту річницю від дня смерті о. Кирила Селецького

У свято Входу Господнього в Єрусалим Преосвященний владика Петро звершив Архиєрейську Божественну Літургію у парафії с. Цеблів.

Святкове богослужіння відбулося з нагоди 110-ї річниці від дня смерті о. Кирила Селецького, який помер 28 квітня 1918 року у Цеблові, а спочиває у сусідньому селі Жужеляни, куди після богослужіння відправився владика Петро з духовенством та монашеством на спільну молитву.

Свою діяльність о. Кирило розпочав від віднови релігійного життя парафії. Отець Кирило усвідомлював своїм вірним, що вони мусять шанувати свою Літургію. Між іншими на цю тему написав таке: «Таку превелику почесть у всъх свътлых Славян має наше Богослуженіє, котре неразь ми сами не умьємь ушанувати, та недбальствомь нашим профануєм и недругам нашим вь погорду даємо! Дай Боже, щоби се вже разь устало и щоби вь дусь вьри с належитимь достоиньством велике дьйствіє Богослужебне совершалося».

У Цеблові відзначили 110-ту річницю від дня смерті о. Кирила Селецького

Отець Селецький піклувався рівно ж і про матеріальне становище своїх парафіян. Допомагав найубогішим у селі. В 1895 р. з ініціативи о. Кирила в Жужелю повстало Товариство Івана Милостивого. Члени того Товариства зобов’язалися уділяти матеріальну поміч вдовам, сиротам і опущеним на території свого села. В Цеблові завдяки успішній співпраці о. Селецького і місцевого вчителя Івана Геруса були засновані такі інституції як молочарня, малопроцентна позичкова каса Райффензена. Отець щиро цікавився сиротами і уможливлював їм гідне життя та навчання. Мав звичку говорити до бідних: Не плач, віддайся на Божу волю, а якщо тобі чогось бракує, скажи мені, я тобі допоможу.

СВІТЛИНИ

Щоб допомогти селянам, котрі в сезоні польових праць були додатково обтяжені опікою над маленькими дітьми, о. Кирило зайнявся заснуванням захоронок. З ініціативи о. Кирила Селецького 19 листопада 1893 р., у Жужелі, повстала перша в Галичині українська захоронка. Тим самим отець започаткував працю над християнською відновою українського суспільства; бачачи матеріальну і моральну убогість сільського населення, опущених і занедбаних дітей, хотів зарадити тій сумній ситуації. Захоронки ставали носіями християнського і народного виховання.

 

Останніх десять років присвятив виключно новозаснованому в Цеблові Згромадженню сестер св. Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії.

Урочисте відкриття беатифікаційного процесу Слуги Божого отця Кирила Селецького відбулося 11 липня 2009 року у Сокалі на Львівщині в катедральному храмі святих апостолів Петра і Павла. Архиєрейську Святу Літургію очолив правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ владика Михаїл Колтун, у співслужінні з Високопреосвященним владикою Ігорем Возьняком, архиєпископом Львівським. Після Божественної Архиєрейської Літургії була розпочата I-ша сесія трибуналу.

Джерело