Екологічна проповідь на неділю Христового Воскресіння за Апостольським читанням

Екологічна проповідь на неділю Христового Воскресіння за Апостольським читанням

Ді. 1 зач.; 1, 1-8

«Та ви приймете силу Святого Духа, що на вас зійде,

і будете моїми свідками в Єрусалимі,

у всій Юдеї та Самарії й аж до краю землі». (Дії 1, 8)

Христос Воскрес!

Дорогі брати і сестри, ці слова з Діянь святих апостолів є останніми словами Воскреслого до своїх учнів перед тим як Він вознісся на небо. Після страждань, смерті і славного воскресіння Спаситель дає напрямні своїм учням і апостолам, а через них і кожному з нас, якою має бути місія людини в цьому світі – свідчити живого Бога, який об’являється через своє створіння і нести життя в цей світ.

«Приймете силу Святого Духа» — Дух Святий зміцнює і провадить нас

Сповнення серця людини силою Святого Духа може мати великий вплив на формування її екологічної свідомості. Адже ми, наповнені дарами Святого Духа отримуємо не лише внутрішню міць для духовного росту, але й покликання стати свідками великої та непохитної любові до створеного Богом світу. Із цим покликанням приходить також і відповідальність за збереження природних ресурсів, які є даром Божим для нас і майбутніх поколінь.

Подивіться навколо – природа розквітає у всій своїй красі, вона є джерелом життя та джерелом натхнення для кожного з нас. Але разом з тим ми також бачимо, як жахлива війна чи безтурботна і безвідповідальна людська діяльність негативно впливають чи навіть знищують цілі природні екосистеми. Забруднене повітря, заміновані поля, знищені ліси, засмічені річки та озера, – це лише кілька проблем, з якими стикаємося сьогодні. А ще – загроза для українських міст і містечок залишитися без елементарних засобів для існування: води, електрики, їжі, тощо, – спонукає нас до переосмислення цінностей людського життя і застанови над особистим покликанням. В комплексі все це спонукає діяти в інтересах всього створіння, а не тільки власних потреб.

«Будете моїми свідками» — покликання всіх християн свідчити про Христа.

Святий Дух зміцнив апостолів, дав їм відвагу й мудрість, щоб свідчити про Христа перед усіма.

Але чи можемо ми бути свідками Воскреслого Христа чи животворної краси природи, якщо сіємо навколо себе смерть та руїну? Чи можемо ми передати майбутнім поколінням дар життя у всій його розмаїтості, якщо ми не дбаємо про нього сьогодні?

Природа є частиною Божого створіння, і ми, як «вінець» цього створіння, маємо Богом даний обов’язок бути її мудрими управителями. Кожен може здійснювати це через прості дії: мінімізуючи використання пластику, вимикаючи зайве освітлення чи електроприлади, впроваджуючи енергоефективні технології, сортуючи відходи, раціонально використовуючи кожен клаптик землі, долучаючись до прибирання водойм чи насадження лісів.

Людина, яка відчуває силу Святого Духа, бачить в природі, яка потребує захисту та опіки, відображення Творця, котрий теж потребував людської допомоги на Хресній дорозі. Від нас залежить, чи ми будемо й надалі пасивними спостерігачами чи активними учасниками діла відкуплення всього створіння й побудови Царства Божого на землі.

«Аж до краю землі» — актуальність євангелізаційної місії у світі

Вказівка «аж до краю землі» повинна ставити це питання перед учнями Ісуса всіх часів і має завжди спонукати їх виходити за межі звичного середовища, щоб нести свідчення про Нього. Екологічне покликання людини теж не має меж – від Єрусалиму до краю землі – повсюди і всі люди мають дбати про свій спільний дім. Особливо ми, християни, маємо бути свідками у всіх сферах життєдіяльності не лише величі та милосердя Божого, але й цінності та дбайливого ставлення до Божих дарів.

Утвердження когось в тому, що природа є Божим створінням, може сприяти розвитку поваги і пошани до неї. Відчуття захоплення і вдячності за кожну створену річ може стати підставою для більш гармонійних взаємин з Богом, ближнім та всім створінням.

Також сприйняття природи як дару від Бога та відчуття відповідальності перед Ним можуть вдосконалити відносини людини з природою та підтримати створення більш стійкого та гармонійного світу.

Нехай ми, скріплені вірою у Воскреслого Христа та очищені силою Святого Духа, станемо справжніми Божими управителями цього світу, бо через віру та дії ми є світлом для світу, що нас оточує. Амінь.

Підготував о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології Івано-Франківської архієпархії.

 

Проповідь підготовлена в рамках Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2024 р.

 

Джерело