В Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителям

В Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителям

У четвер, 2 травня, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин очолив Вечірню з Літургією св. Василія Великого, а також, наслідуючи приклад нашого Спасителя, здійснив Чин обмивання ніг одинадцятьом священникам та Владиці Миколі Семенишину, Єпископу-помічнику Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

У цей день ми творимо спомин Тайної Вечері, яку перед своїми стражданнями звершив наш Спаситель Ісус Христос зі своїми апостолами. Ми силою і діянням Святого Духа, а також слуханням слова Святої Євангелії беремо безпосередню участь у цій події.

Цього дня у храмі на Великій Вечірні з Літургією св. Василія Великого молилися священники Івано-Франківської Архієпархії, душпастирі собору, отці ректорату Івано-Франківської духовної семінарії, брати-семінаристи та чисельно зібрані парафіяни й гості храму.

Цьогоріч священнослужителями, які взяли участь в Чині обмивання ніг, стали душпастирі Букачівецького протопресвітеріату Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, ректорат Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата та духовенство головної святині міста.

Насамкінець Владика Володимир привітав священників із днем встановлення Таїнства Священства, а всіх присутніх — із днем встановлення Пресвятої Тайни Євхаристії й відслуження першої Божественної Літургії, яку звершив наш Спаситель Ісус Христос та заповів робити це на Його спомин.

Відтак Архієрей запросив всіх спільно помолитися Утреню Страстей, яка відбуватиметься вже сьогодні, 2 травня, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового о 17:00 год.

На завершення Митрополит Володимир уділив своє архієрейське благословення та поблагословив усіх вірних свяченою водою.

В Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителямВ Архікатедральному соборі відбувся Чин вмивання ніг священнослужителям

Довідково:

Чин обмивання ніг — обряд, коли в Страсний Четвер архієрей, за прикладом Христа, Який умив ноги Своїм учням за Тайною Вечерею, вмиває у храмі ноги священнослужителям, на знак глибокого упокорювання і служіння народові Божому.

Цей Чин увійшов до богослужбової практики деяких Церков східної традиції. За богослужбовою традицією, зафіксованою в «Архиєретиконі», Чин умивання ніг здійснюється після Заамвонної молитви у Великий Четвер.

Після співу «Будь ім’я Господнє» Архієрей сідає в крісло на горному місці, довкола нього з двох сторін сідають 12 священників, символізуючи апостолів, які були в Сіонській світлиці. Потім духовенство, що знаходиться у вівтарі, співає 50-й псалом, під час співу якого диякони виносять на солею посудину з водою для вмивання. Вслід виходить Архієрей і сідає в крісло, що стоїть на солеї обличчям до вівтаря.

Потім диякони виводять під руки на солею священнослужителів, які беруть участь в Чині. У цей час хор співає зворушливу стихиру «Союзом любові» та інші співи Великого четверга. Після того, як на солеї сядуть всі 12 священників, диякон виголошує мирну ектенію з особливими проханнями. Після ектенії Владика читає молитву, в якій просить Господа через це символічне вмивання омити гріхи людей.

Потім настає ключовий момент чинопослідування. Диякон починає читання уривка з Євангелія, в якому описано, як Спаситель умиває ноги Своїм учням. Під час читання слів «і поклав ризи свої» Єпископ знімає з себе омофор та сакос і залишається в стихарі, єпитрахилі і нарукавниках, а потім під час відповідних слів Євангелія бере лентіон (широкий і довгий рушник) і хрестоподібно вливає воду в умивальницю.

Далі в Євангелії є такі слова: «І почав умивати ноги учням і обтирати рушником, яким був підперезаний»; у цей момент Єпископ поливає водою ноги священників і витирає їх лентіоном, яким він, як і Спаситель на Тайній вечері, опоясується.

Коли ж Архієрей доходить до старшого зі священників, диякон читає такий уривок: «Прийшов ж до Симона Петра і каже той Йому». Після цього старший священник говорить Владиці слова апостола Петра: «Господи, чи Ти вмиватимеш мої ноги?» — на що Єпископ відповідає йому словами Спасителя: «Те, що роблю тобі, ти ще не розумієш».

Старший священник відповідає: «Повік не митимеш мені ноги» — і чує відповідь від Архієрея: «Якщо не митиму, то не матимеш частки зі Мною». У відповідь на ці слова священник вказує на свої руки і голову, кажучи: «Господи, не лише ноги мої, а й руки і голову». Далі Владика говорить: «Той, що обмитий, потребує лиш умивання ніг, бо весь уже чистий», — і умиває ноги старшому священникові.

Після обмивання Єпископ і священники сідають на свої місця, Архієрей одягається і читає уривок з Євангелія, в якому Спаситель пояснює своїм учням сенс здійсненого вмивання. Потім Єпископ читає завершальну молитву, після чого здійснюється відпуст Літургії.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело