В Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську Утреню

В Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську Утреню

Страсна П‘ятниця для християн — найсумніший день у році, адже цього дня наш Божественний Спаситель віддав своє життя за нас. Готуючись до Великої Суботи, бачимо Його понівечене Тіло, яке мирно спочиває у Плащаниці, що цього дня стоїть посеред храму. Це час тиші та молитви, коли чуваємо над Тілом нашого Божественного Спасителя. Після страстей, розп‘яття та смерті, Йосиф з Ариматеї, Никодим та найближчі до Ісуса люди з великою шаною та сумом внесли понівечене Тіло Спасителя до гробу, з якого Він незабаром воскресне.

Цей день сповнений особливих й трепетних богослужінь, серед яких і Єрусалимська Утреня. Сьогодні ввечері цією молитвою в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового завершилися богослужіння Страсної П‘ятниці.

Очолив моління Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні Владики Миколи Семенишина, Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, священнослужителів Архікатедрального собору та отців ректорату Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

У цей день у святині чисельно зібралися вірні та парафії, молодь, а брати-семінаристи супроводжували моління своїм співом.

Окрім того, до Плащаниці не зупиняється потік людей, а молитва спонукає до правдивого розуміння Христової жертви.

Єрусалимська Утреня — це унікальне богослужіння, котре Церкви візантійського обряду звершують у Велику П’ятницю ввечері або у Велику Суботу вранці. За своєю структурою й змістом Утреня є молитовним чуванням біля гробу Спасителя, оплакуванням і звеличуванням Його смерті, котра дарувала всім життя. Тексти Утрені наповнені глибоким богословським осмисленням жертви Сина Божого у світлі Його перемоги над смертю й тлінням у славному Воскресінні.

В Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську УтренюВ Архікатедральному соборі молилися Єрусалимську Утреню

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело