Папа зустрівся із учасниками конференції «Відшкодування непоправного»

Папа зустрівся із учасниками конференції «Відшкодування непоправного»

Зустрічаючись із учасниками конференції «Відшкодування непоправного», організованої з нагоди Ювілею на честь Пресвятого Серця Ісусового, Святіший Отець наголосив на християнському значенні відшкодування за вчинену кривду, вказуючи на два вимогливі наставлення у цьому процесі.

У суботу, 4 травня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників конференції «Відшкодування непоправного», яка триває від 1 по 5 травня в Римі з нагоди 350-ї річниці об’явлень Ісуса святій Маргариті Марії Алякок в Паре́-ле-Монья́ль. У своєму слові Святіший Отець виокремив відкуплення Ісуса на хресті та зусилля у напрямку надолуження за скоєне зло.

Новизна Хресної жертви Ісуса

На початку Папа Франциск зазначив, що у Старому Завіті поняття відшкодування виражало здебільшого соціальний вимір компенсації за скоєне зло (пор. Вих 22,1-15; Лев. 6,1-7), «акт справедливості, спрямований на захист суспільного життя». Натомість у Новому Завіті це поняття набуває форми духовного процесу, в рамках відкуплення, здійсненого Христом. «Відшкодування повністю проявляється в хресній жертві. Новизна тут полягає в тому, що вона виявляє Господнє милосердя до грішника. Відшкодування, таким чином, сприяє примиренню людей між собою, а також примиренню з Богом, бо зло, вчинене проти ближнього, є також образою Бога», – зауважив Святіший Отець.

Виокремлюючи тему конференції «Відшкодування непоправного», він вказав, що ця назва запрошує нас сподіватися, що кожна рана може бути вилікувана, навіть якщо вона є глибокою. «Повне відшкодування іноді здається неможливим, коли назавжди втрачено майно чи близьких, або коли певні ситуації стали незворотними. Але намір відшкодувати і зробити це у конкретний спосіб є важливим для процесу примирення і повернення миру в серці», – зазначив Папа.

Папа зустрівся із учасниками конференції «Відшкодування непоправного»

 

Дві важливі постави на шляху відшкодування

За словами Святішого Отця, відшкодування чи надолуження, щоб бути справді християнським і торкатися серця скривдженого, передбачає два вимогливі наставлення: визнання своєї провини і прохання про прощення.

Говорячи про першу поставу, він зауважив, що будь-яке надолуження починається з визнання свого гріха. «Звинувачувати себе – це частина християнської мудрості, це до вподоби Богові, бо Господь приймає серце, що кається. Саме з цього чесного визнання кривди, заподіяної братові, та з глибокого та щирого відчуття, що любов була поранена, народжується бажання відшкодувати завдану шкоду», – сказав Папа.

У свою чергу, прохання про прощення відновлює діалог і виявляє бажання відновити зв’язок у братерській любові. «А відшкодування – навіть початок надолуження або вже просто воля до відшкодування – гарантує справжність прохання про прощення, виявляє його глибину, його щирість, торкається серця брата, розраджує його і пробуджує в ньому прийняття прохання про прощення. Таким чином, якщо непоправне не можна повністю виправити, любов завжди може відродитися, роблячи рану стерпною», – зазначив Святіший Отець.

Любов Ісуса, яка розраджує серце людини

«Ісус просив святу Маргариту Марію про акти відшкодування за кривди, спричинені людськими гріхами. Якщо ці дії розрадили її серце, це означає, що відшкодування також може розрадити серце кожної пораненої людини», – вів далі Папа Франциск. Він побажав учасникам конференції, щоб їхня праця відновила і поглибила значення практики надолуження за кривду Пресвятому Серцю Ісуса, яка «сьогодні може бути дещо забутою або помилково вважатися застарілою».

На завершення Святіший Отець виокремив Ювілей Пресвятого Серця Ісусового, присвячений об’явленням Христа святій Маргариті Марії Алякок, який триватиме до 27 травня 2025 року. «Молюся, щоб Ваш Ювілей Пресвятого Серця пробудив у багатьох паломників більшу любов вдячності Ісусу, більшу прихильність; і щоб святиня Паре́-ле-Монья́ль завжди була місцем розради і милосердя для кожної людини, яка шукає внутрішнього миру», – сказав Папа Франциск.

Папа зустрівся із учасниками конференції «Відшкодування непоправного»

Джерело: vaticannews.va

Джерело