Василіянська церква на честь Христа Царя в Калуші

Василіянська церква на честь Христа Царя в Калуші

31 березня 2024 року в Калуші на Івано-Франківщині владика Миколай Семенишин, єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії, здійснив чин освячення новозбудованого храму та відслужив архиєрейську Божественну літургію. У храмі, освяченому на честь Христа Царя, розпочинається історія нового василіянського монастиря, заснування якого ініціювала, як і в давні часи, місцева церковна громада, а благословив преосвященніший Володимир Війтишин, Митрополит та Архиєпископ Івано-Франківський. Монастир засновано рішенням Провінційної управи Отців Василіян Провінції Найсвятішого Спасителя.

Василіянська церква на честь Христа Царя в Калуші

У врочистій проповіді владика Миколай зазначив, що освячення храму в Калуші – історична подія, яка назавжди залишиться в пам’яті поколінь. «Під час війни, коли нас знищують, ми віруємо в Бога, і знаком цього є новозбудований храм. Якщо віру не підживлювати, вона занепадає, а численна присутність вірян у храмі є знаком такого підживлення й турботи про віру. У другу неділю Великого посту читається уривок з Євангелія про зцілення розслабленого, де описано, як Ісус Христос повертає особу до цілісного життя. Євангелист описує віру чотирьох друзів, які, бачачи потребу розслабленого, здолали всі труднощі, аби привести його до Вчителя. Сьогодні є добра нагода приглянутися: якими людьми і друзями є ми самі? Господь зцілює розслабленого і прощає йому гріхи, «побачивши їхню віру», завдяки їхньому заступництву. Нехай у цьому храмі отці Василіяни теж провадять до Ісуса всіх потребуючих, а всі християни хай будуть добрими молільниками й помічниками, бо людина спасається не сама по собі, а разом з іншими. Будьмо друзями для потребуючих».

Василіянська церква на честь Христа Царя в Калуші

Архиєрейську Божественну літургію співслужили отці Йосиф Кралька, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, Веніамин Чернега, ЧСВВ, Провінційний Економ і Радник, Віктор Квасній, ЧСВВ, Провінційний Вікарій, Йоан Школик, ЧСВВ, вислужений Протоігумен, Тарас Путько, ректор Івано-Франківської духовної семінарії, Степан Скібіцький, калуський декан, Володимир Пітулей, адміністратор парафії Успіння Пресвятої Богородиці в Калуші, та численні священнослужителі. Також у Службі Божій взяли участь ченці та черниці, міський голова Калуша, представники державної та місцевої влади, численні молільники з Калуша й багатьох інших місцевостей.

Василіянська церква на честь Христа Царя в Калуші

Після урочистого проголошення грамоти про освячення храму владика Миколай подякував усім причетним, а передовсім одному з натхненників цього проєкту — отцю Володимиру Пітулею, отцям Василіянам, духовенству, керівництву міста, доброчинцям і будівничим, наголосивши, що найвеличнішими будівничими є ті, хто будує дім Божий. Нехай він стане і нашим домом. Отець Йосиф Кралька, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, висловив вдячність усім, хто спричинився до сьогоднішнього свята, особливо владиці Миколаю, який здійснив чин освячення, а також владі, священнослужителям і громаді, які багато працювали, щоб постала ця святиня. О. Протоігумен побажав, щоб усі християни, які молитимуться в цьому храмі, особливо під час війни, кожної хвилини переживали живу зустріч із Богом, щоб ми пам’ятали про військових на передовій, про матерів, які переживають за своїх синів і дочок, щоб усі пам’ятали, що Бог ніколи не покидає своїх дітей.

Василіянська церква на честь Христа Царя в Калуші

До присутніх звернувся міський голова Калуша Андрій Найда, який наголосив, що освячення храму – це мегаважлива подія, бо під час війни рашисти передусім руйнують храми. Відрадно, що тепер постають нові храми, які є знаком відродження України. До привітань долучився перший заступник голови районної цивільно-військової адміністрації Іван Шикеринець. Отці Василіяни висловлюють подяку всім, хто молитвою і ділами причинився до постання нового Василіянського осередку, а також керівництву й працівникам «Живого телебачення» Української Греко-Католицької Церкви, які здійснювали інформаційний супровід події і трансляцію Божественної літургії.

Інформаційний відділ отців Василіян
Фото: Олександр Савранський

Джерело